U Banjaluci je ponovo otkazano ročište za 27 osoba koji su prijavljeni za remećenje javnog reda i mira i nezakonito okupljanje 19. i 20. 9. 2018. ispred PU Banjaluka.

Ročiste je odgođeno jer policija odbrani nije dostavila traženi video materijal da identifikuje optužene za remećenje javnog reda i mira

Prijavljene osobe su uglavnom članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida”.

Banjaluka-suđenje-David
Foto: BHRT/Dijana Vrhovac

Članovi grupe “Pravda za Davida” kažu da optužbe da su remetili javni red i mir nemaju nikakvu težinu budući da njihovi uzvici i parole predstavljaju izražavanje mišljenja o radu državnih organa, kao što je MUP RS i ministar, a što nije kažnjivo – to se eksplicitno navodi u Ustavu RS, kao i u Zakonu o javnom redu i miru RS.

Među optuženima se nalaze i poslanici u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković koji su tražili da se postupak protiv njih odvoji od ostatka optuženih.

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta prošle godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.