Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je “vrlo nekorektna i uvredljiva” izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o moždanoj smrti NATO-a, uoči početka samita povodom 70. godišnjice osnivanja Alijanse u Londonu.

Trump je u obraćanju novinarima kazao da nikome nije potreban NATO više nego Francuskoj, oštro kritikujući Macronove ranije izjave o Alijansi.

“Ako neko oporezuje američke kompanije to je SAD, a ne Francuska”, kazao je Trump.

Trumpova administracija je u ponedjeljak predložila tarife do 2,4 milijarde dolara na francuske proizvode, uključujući sir, ručne torbe i vino, kao odgovor na francuski porez američkim tehnološkim divovim, uključujući Google, Amazon i Facebook.

Dotako se i odnosa s Turskom, napominjući da je zvanična Ankara morala pokucati na druga vrata kada joj je bivša američka administracija odbila prodati rakete Patriot.

“Turska je kupila borbene avione F-35 vrijedne milijarde i milijarde. Ako SAD odbije isporuku, Turska će tragati za drugim opcijama”, rekao je Trump.

Napomenuo je da je podrška Turske u operaciji u kojoj je ubijen lider ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi bila vrlo korisna.

“Imamo dobre odnose s Turskom. Ostali smo dovoljno dugo na njihovoj granici. Sada smo se povukli. Oni rade dobar posao”, dodao je Trump, naglasivši da SAD ima vrlo dobre odnose s Turskom i unutar NATO-a.

U Londonu se održava dvodnevni samit NATO-a na kojem će čelnici zemalja članica Alijanse razgovarati o brojnim pitanjima, a posebno o tome na koji način mogu odgovoriti na sadašnje, ali i buduće sigurnosne izazove.