Više od deset godina kupci stanova i poslovnih prostora u Tuzlanskoj zgradi, poznatoj kao 15. maj, čekaju da usele. Umjesto da završavaju objekat, akteri cijelog slučaja međusobno se optužuju.

Između jedanaest prijavljenih za očitu tešku prevaru, Tužilašto Tuzlanskog kantona je vodilo istragu samo protiv Envera Bijedića, bivšeg direktora Opštinske direkcije za izgradnju. Tokom istrage, koja traje već tri godine, mnogo šta je izašlo na površinu, a dio toga osumnjičeni Bijedić je iznio u javnost. Tvrdi da je istraga politički tempirana, a da je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić, u vrijeme gradnje radio u Opštinskim inspekcijama, bio šef, i da je u sukobu interesa.

“U periodu 2010.-2014. na tom objektu su nelegalno dograđena tri sprata, bez dozvole. Ćazim, kao šef inspekcija, nije reagovao na to, nije zaustavio gradnju”, tvrdi Bijedić.

Kupci podsjećaju da su Bijedićeve tvrdnje objelodanili prije tri godine. Poručuju da ih, ako svi akteri afere imaju odgovorost, među kojima i sam Bijedić, zanima jedino kada će da usele u svoje stanove, a političari, kako kažu, neka svoja podkusrivanja vode dalje od njih.

“Mi smo se u više navrata obraćali i Federalnom tužilaštvu i VSTV, i navodili argumentovano da je ovo sve sukob interesa što se radi u Tužilaštvu, čak smo i otvoreno pismo glavnom tužiocu uputili, međutim, tu ništa nije pilo vode”, kaže kupac stana Adisa Mehanović.

Prozvani tužilac Ćazim Serhatlić nije želio komentarisati optužbe na svoj račun. Novinare je uputio na portparola Tuzlanskog kantona, odakle smo također dobili poruku da tokom dana vjerovatno neće biti izjava.

Pokušali smo čuti i izjavu Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle. On nije u Bosni i Hercegovini. Porukom je rekao da će se javiti, međutim, do finaliziranja ovog izvještaja njegova reakcija nije stigla.