Poslanici Evropskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Briselu su razgovarali o procesu evrointegracija i politici proširenja Evropske unije (EU).

Predsjednik Evropskog parlamenta i komesar EU za proširenje, poručili su da Evropska unija ostaje opredijeljena za širenje na Zapadni Balkan.

Zapadni Balkan geografski je dio Evrope i time treba biti dijelom Evropske unije, poručili su predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli i komesar za proširenje Oliver Varhelji sa okruglog stola organiziranog na visokom nivou, kako bi se razmijenila mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja.

U daljem procesu integracija ocijenio je Sasoli, ključne su reforme, ali nužna je gradnja povjerenja i dijaloga.

“Vi trebate nas i mi trebamo vas jer smo svi Evropljani. Vi zaslužujete da participirate u evropskoj zajednici sa nama. Osjećamo to danas više nego ikada – da političko područje mora biti usklađeno sa geografskim. Potrebni ste nam u upotpunjavanju evropske vizije. To znači snažniju Evropsku uniju. Kada gledamo u globalne izazove, sa njima se možemo suočiti samo zajednički”, rekao je Sasoli.

Fokus mora biti, naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, na stvarnim reformama, a vlade u regiji moraju preuzeti odgovornost da proces reformi bude inkluzivan. Parlament je, ističe on, u ovom procesu ključan. Bosna i Hercegovina je, kako je rekao, napravila važne korake na evropskom putu.

“Bosna i Hercegovina je napravila važne korake na evropskom putu. Dobili smo put ka izradi mišljenja o aplikaciji za članstvo. Pozdravljam imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije. Očekujem da će Vijeće ministara biti funkcionalno i raditi u skladu sa svim legislativama. To je ključno da bi zemlja mogla dobiti pozitvno mišljenje”, rekao je Varhelji.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izjavila je kako je Bosni i Hercegovini potreban konsenzus i kompromis, te da njen put ka Evropskoj uniji nema alternativu, kao što ni regionalna stabilnost nema alternativu.

“Uprkos evidentim izazovima sa kojima se suočava, Bosna i Hercegovina je apsolutno i neupitno predana i opredijeljena evropskoj perspektivi i vama se zahvaljemo na višegodnišnjem prijateljstvu, strpljenju i kontinuranom interesu za Bosnu i Hercegovinu”, istakla je Bradara.

Blokiranje otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenjeno je kao politička greška.

“Odluka koja je donesena u oktobru za Sjevernu Makedoniju i Albaniju je velika politička greška. Smatram da je ova inicijativa Evropskog parlamenta izuzetno važna da se ta greška što je prije moguće ispravi”, rekao je Dimitrios Papadimoulis, zastupnik u Evropskom parlamentu.

O politici proširenja Evropske unije i perspektivi zemalja Zapadnog Balkana sutra će govoriti i predsjedavajući Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dејvid McAllister.