Prva bosanskohercegovačka baletna predstava za djecu i mlade “Šapat šume” premijerno je izvedena u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Četiri muzičke škole iz oba bosanskohercegovačka entiteta udružile su se u ovom projektu.

Reprizna izvođenja predstave su 4. decembra u 11.00 i 13.00 sati.

Prva domaća dječija baletna predstava rađena je po libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a muziku je komponovao Moamer Balihodžić.

U predstavi prvi put učestvuju združeni baletni ansambli, horovi i orkestri četiri muzičke škole iz oba entiteta sa željom da omoguće zdravije, ljepše i kvalitetnije odrastanje svoj djeci koja će gledati predstavu.

“Djeca plešu, djeca sviraju i djeca su u horu… tako da je jedna divna priča baš u ova teška vremena za Bosnu i Hercegovinu, kako djeca kroz kulturu i zajednički projekat mogu sasvim normalno da funkcionišu i da daju ono najljepše od sebe, kroz umjetnost”, rekao je Mustafa Mujbegović, direktor Osnovne škole “Mladen Pozajić”, Sarajevo.

“Nastavljamo dalje. Imamo još gradova u cijeloj Bosni i Hercegovini, koje ćemo obići s ovom predstavom jer cilj predstave jeste da osim što će udružiti djecu koja će učestvovati u njoj, zapravo udruži i djecu koja će biti u publici, koja će gledati tu predstavu. Suština je da što više djece pogleda ovu predstavu”, rekao je Đorđe Jovančić, izvršni producent.

Predstava po svom libretu promoviše univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Glavne likove predstavljaju životinje bosanskohercegovačkih šuma, koje govore o značaju prijateljstva u životima svakoga od nas.

Ono što ovu predstavu čini jedinstvenom je orkestarska pratnja, što inače nije uobičajeno za dječije predstave.

Producent je Muzički atelje u Bosni i Hercegovini. Realizaciju projekta finansira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, kao projekat od izuzetnog značaja za društveni i kulturni razvoj Bosne i Hercegovine, kao i projekat od izuzetnog značaja za međuentitetsku i multinacionalnu saradnju djece i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.