Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmotrila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti, kojim se uvodi materinski dodatak u Republici Srpskoj za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status. Sjednica će biti nastavljena sutra objedinjenom raspravom o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju i Nacrtu zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS.

Poslanik kluba SNSD-a Dušica Šolaja u ime ovog kluba podnijela je amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti, kojim pravo na materinski dodatak može ostvariti majka koja ima prebivalište u Republici Srpskoj, ako otac djeteta ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.

Tokom skupštinske rasprave, Šolaja je u ime kluba SNSD-a podnijela i drugi amandman na ovaj prijedlog zakona, koji predviđa da se zahtjev za priznavanje prava na refundiranje naknade plate podnosi u roku od šest mjeseci od dana počinjanja korištenja porodiljskog odsustva, uz dokaz o uplaćenim doprinosima.

Šolaja je od resornog ministra zatražila informaciju koliko gradova i opština u Republici Srpskoj radi ono što Zakon o dječijoj zaštiti predviđa kao njihovu obavezu.

“Potrebno je da imamo sliku gdje imamo opštine i gradove koji su nešto uradili po ovom pitanju, a gdje imamo one koje apsolutno ništa ne rade”, istakla je Šolaja.

Poslanik DNS-a Mirko Sovilj rekao je da pozdravlja donošenje ovog zakona jer se njime uvode nova prava u oblasti dječije zaštite.

Na dnevnom redu drugog dijela osme redovne sjednice su Nacrt zakona o poreskom postupku, nacrti zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju koji će biti razmatrani objedinjeno, Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i Nacrt zakona o sportu.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji.

Skupština će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Na dnevnom redu je i izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu za prošlu godinu, te prijedlozi odluka o raspuštanju Skupštine opštine Rudo i Skupštine opštine Teslić, koji će biti razmatrani objedinjeno.

Narodna skupština će razmatrati i prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku.

Poslanici su tokom jučerašnjeg rada razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Razmotrene su i izmjene Zakona o geološkim istraživanjima, te obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske.

Poslanici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima na koji su bošnjački poslanici uložili brojene amandmane jer, naveli su, sadrži odredbe koje direktno ili indirektno zadiru u pitanje državne imovine i nisu u skladu s Ustavom i drugim propisima Bosne i Hercegovine.