Lideri NATO saveza održaće danas formalne razgovore tokom samita povodom 70. godišnjice od osnivanja saveza, poslije prvog dana koji je protekao u znaku razmjene oštrih riječi između američkog predsjednika Donalda Trampa i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Razgovori će biti održani u luksuznom hotelu nedaleko od Votforda, a potom će uslijediti prijemi u Bakingemskoj palati i Dauning stritu.

Svrha dvodnevnog samita je demonstracija jedinstva članica Alijanse, ali učesnici nisu uspjeli da prikriju duboke podjele, prenio je Bi-Bi-Si.

Iako se budućnost vojnog bloka ne dovodi u pitanje, postoje neslaganja u vezi sa nedavnom akcijom Turske na sjeveru Sirije, nivoom ulaganja u odbranu i kontroverznim komentarima Makrona o tome da je NATO u stanju “moždane smrti”.

Lideri će se okupiti na zajedničkom fotografisanju, a potom će imati formalni trosatni sastanak. Očekuje se da će među temama biti sajber-napadi i strateški izazov koji predstavlja Kina.

Prema najavama, britanski premijer Boris Džonson, koji je domaćin samita, podsjetiće učesnike da je posvećenost odbrani suština Alijanse i da ona štiti “blizu milijardu ljudi” po principu “svi za jednog, jedan za sve”.