Dvanaest potencijalnih predsjedničkih kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature za predsjednika Republike Hrvatske. Rok za predaju istekao je u ponoć.

Povjerenstvo sada ima rok od 48 sati da ih prihvati i objavi listu kandidata za predsjednika Hrvatske. Kada DIP objavi listu, i službeno će početi izborna promidžba koja će završiti u ponoć, 20. prosinca.

Kandidature su podnijeli aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlementarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš – sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednica Starta Dalija Orešković, predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić, koji je kandidaturu podnio i prije pet godina, ali nije postao kandidat za predsjednika. Ovoga puta donio ju je samo uz svoj potpis.

Koliko će potencijalnih kandidata uistinu “ući u igru” za Pantovčak, bit će poznato kada DIP pregleda kandidature i objavi listu kandidata za predsjednika.

Od kandidature je odustao nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. On je od potrebnih deset tisuća potpisa, prikupio nešto iznad osam tisuća.

Iako su najavljivali da će i oni ući u utrku za Pantovčak, u konačnici to nisu učinili bivši potpredsjednik Račanove Vlade Ante Simonić, saborski zastupnik, bivši “mostovac” Tomislav Panenić i bivši model Ava Karabatić.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u izbornu promidžbu ulazi s najvećim brojem potpisa potpore, gotovo 232 tisuće. Iako je to stotinu tisuća manje nego prije pet godina, Grabar Kitarović prikupila je tek 30-ak tisuća potpisa manje nego svi drugi kandidati zajedno. Pritom treba napomenuti i kako ih je Milanović prikupljao samo dva od mogućih 12 dana.

Najmanje potpisa, oko 11 tisuća, prikupila je Dalija Orešković koja ja posljednja, kratko prije ponoći, predala DIP-u kandidaturu.

Šesti predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj bit će održani u nedjelju, 22. prosinca.