Češki premijer Andrej Babiš rekao je da nema razloga da podnese ostavku povodom aktuelne analize koju vrši Evropska komisija o potencijalnom sukobu interesa u vezi sa konglomeratom “Agrofert”, piše list “Pravo”.

Babiš odbacuje mogućnost da država vrati Evropskoj uniji subvencije koje je dobio “Agrofert”, poslovno carstvo koje je on osnovao tokom devedestih i povjerio ga fondovima prije nego što je postao premijer 2017. godine.

“Nema ni najmanjeg razloga”, odgovorio je Babiš na pitanje da li će podnijeti ostavku poslije medijskih izvještaja o tome da je Evropska komisija utvrdila da će Češka možda morati da vrati stotine miliona eura subvencija za “Agrofert”.

Babiš je više puta rekao da je ispunio sve obaveze u vezi sa zakonom protiv sukoba interesa kada je kompaniju povjerio poslovnim fondovima.

Evropska komisija saopštila je prošle sedmice da je poslala rezultate revizorskog izvještaja češkim vlastima, ali da je sadržaj povjerljiv jer procedura revizije još traje.

Prema Babiševim riječima, revizija nije konačna presuda i da Češka i dalje može da komentariše slučaj prije nego što Evropska komisija završi svoj posao.