Na Trećem sajmu obrazovanja odraslih i zapošljavanja, koji je danas otvoren u Doboju, 18 privrednika ponudilo je 149 radnih mjesta u oblasti metalske industrija, trgovine, građevinarstva, proizvodnje pločastog namještaja i ostalih zanatskih djelatnosti.

Osim privrednika, na sajmu učestvuje i šest škola stranih jezika i ustanova koje se bave obrazovanjem starijih lica.

“Tražena su zanimanja varioci, tesari, zidari, moleri te profesori njemačkog jezika”, rekla je rukovodilac dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Sandra Tatić.

Ona je navela da se na evidenciji nezaposlenih vodi 4.050 lica koja aktivno traže posao.

Sajam zapošljavanja u Doboju
Foto: Mirela Bektić/BHRT

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević ističe da će poslodavci i nezaposleni danas biti u prilici da neposredno iskažu potrebe i afinitete za obavljenje određenih poslova.

“Ove godine, svi oni koji žele da se dokvalifikuju ili prekvalifikuju imaće priliku da na štandovima obrazovnih ustanova dobiju neophodne informacije za osposobljavanje za ona zanimanja koja su potrebna realnom sektoru”, rekao je Blagojević.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Doboju Aleksandar Goganović, zadovoljan je zainteresovanošću učesnika. On smatra kako je današnji sajam primjer dobre prakse, kada se u rješavanje problema uključe sve relevantne institucije.

Treći sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja organizuju Savjetodavno tijelo za zapošljavanje Doboja, dobojska Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Gradska uprava.