U Japanu postoji “melodijski put”, koji automobile koristi kao “trzalicu za gitaru”. Odnosno put svira muziku brzinom kao što vi vozite.

Nacionalni industrijski istraživački centar na japanskom ostrvu Hokaido kreirao je tzv. “Put melodije”. U centralnom i sjevernom Japanu postoje tri muzičke trake.

Obavještenje o predstojećem muzičkom intervalu koji traje oko 30 sekundi, naglašava se obojenim muzičkim notama naslikanim na putu. Simfonija i tonovi su različiti u zavisnosti od brzine, a cilj je doprijeti do svijesti vozača da poštuju brzinu.

Koncept funkcioniše upotrebom tzv. “zareza” koji se sijeku u vrlo specifičnim intervalima po površini puta, tako da puštaju željenu melodiju.

U zavisnosti od toga koliko su udaljeni “zarezi”, automobil koji se kreće po njima proizvodiće niz visokih ili niskih nota-tonova, omogućavajući da stvore tačnu melodiju.

Zapravo, ako vozač želi da čuje pravu melodiju, mora da vozi kako je propisano, 50 kilometara na čas. Ukoliko povećava brzinu, muzika postaje skoro nepodnošljiva, jer se deformiše i gubi prava arija.

Muzika je takođe namijenjena upozoravanju umornih vozača, spriječavajući ih da zaspu za volanom, te se na taj način nastoji smanjiti broj saobraćajnih nesreća na putevima.