Jubilarni 20. festival božićnih pjesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ održat će se 11. decembra 2019. godine, s početkom u 20 sati, u sarajevskom „Domu mladih“.

Festival „Kao nekad pred Božić“ osmišljen je kao kulturni projekt od državnog značaja. Ovaj festival doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom prazniku Božiću. I ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i ukazati nam na važnost čuvanja i njegovanja tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, potom tamburaške i baletne skupine, zborovi, klape, ansambli, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike će nastupiti u drugom, revijalnom dijelu programa. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Osnovni ciljevi ove manifestacije su doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH i stvaranje blagdanske atmosfere, očuvanje katoličke tradicije u Sarajevu te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, tolerancije i zajedništva.

Festival zajednički realiziraju Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ i Udruga „Libertas“ iz Sarajeva. Festival je 2000. godine osmislio i utemeljio dr. sc. Marijo Pejić. Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

– Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznala je značaj Festivala „Kao nekad pred Božić“ koji već dvije decenije pojačava i stabilizuje božićno-praznično raspoloženje u Sarajevu, festival zbog kojeg u naš grad dolaze poznata muzička imena iz BiH i regiona, brojni gosti odnosno turisti i naš cilj je da se ovdje osjećaju lijepo i da ponovo dođu. Stoga, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, i ove godine podržava ovaj festival koji je izuzetno značajan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH – izjavila je stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Adisa Kušundžija.

Program je prilagođen muzičkim ukusima i afinitetima svih generacija i prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih katolika, te da je manifestacija prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH.