Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je priopćenje nakon što je provjerilo navode koji su javno iznijeti na jednom bosanskohercegovačkom portalu na kojem se tvrdi da su dva državljana Nigerije, koja su sudjelovala na studenstkom natjecanju u Zagrebu, od strane hrvatske policije privedeni zbog neposjedovanja dokumenata, a potom bez ikakvog razloga prebačeni ilegalno u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski MUP je, nakon obavljenih provjera o navedenom slučaju deportiranja dvojice nigerijskih studenata, utvrdio kako je 12. studenog ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta, ušlo petero nigerijskih državljana, a kako bi sudjelovali na međusveučilišnom natjecanju u Puli. Radilo se o voditeljici ekipe i četvorici sudionika.

Voditeljica ekipe i jedan sudionik napustili su nakon natjecanja, na legalan način, Republiku Hrvatsku preko Zračne Luke u Zagrebu, navodi MUP RH.

Hrvatski MUP tvrdi da su se dvojica nigerijskih državljana koja se spominju u bosanskohercegovačkim medijima, nakon natjecanja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada Zagreba.

Tako su se 16. studenog ove godine prijavili u hostel u Zagrebu, da bi se 18. studenog uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato, navodi MUP.

“Dakle, kao potpuno netočnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. studenog ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”, priopćio je MUP RH.

Utvrdili su da je peti sudionik navedene grupe 17. studenog ove godine napustio smještaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prijelaza napustiti RH odnosno ući u Sloveniju. Navodi se da su mu slovenski granični policajci u oba navrata odbili ulazak zbog neposjedovanja Schengenske vize.

“Nakon tih pokušaja prelaska granice, nigerijski je državljanin 18. studenog pristupio u službene prostorije I. Policijske postaje Zagreb-Centar te prijavio gubitak putne isprave. Nigerijskom državljaninu je ponuđeno kontaktirati njegovo veleposlanstvo, ali je on to odbio. Obzirom na to da mu je viza istekla 17. studenog ove godine, nakon provedenog upravnog postupka, izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Europskog gospodarskog prostora (EGP) od 14 dana. Međutim, navedeni nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku već se 27. studenog vratio u I. Policijsku postaju u Zagrebu te tamo izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite u RH. To mu je omogućeno te se trenutno nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila. Napominjemo da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak”, navodi MUP RH.

Svi nigerijski državljani imali su povratne avio karte za 17. studenog ove godine. Dvoje ih je koristeći avio karte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku na legalan način izaći iz Hrvatske, što izaziva sumnju u stvarnu namjeru njihovog dolaska i boravka u Hrvatskoj, navodi MUP RH.

MUP navodi da su se policijski službenici tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Tvrde kako je to jedan od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi.

Ove godine zabilježeno je devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prijelazima, zbog neudovoljavanja uvjetima ulaska u RH.

Policijski službenici će i nadalje nastaviti s provjerama svih navoda i dostupnih činjenica vezanih za ovaj slučaj, a kako bi se utvrdilo radi li se o još jednom slučaju zlouporabe sportskih natjecanja s ciljem nezakonitih migracija, zaključuje MUP RH.