Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio zaključke sa dvodnevnog sastanka ambasadora zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu.

Inzko je upoznao javnost da su prvog dana održana dva tematska sastanka.

“Prvi je bio o situaciji na lokalnom nivou zbog čega smo odlučili pozvati lokalne čelnike na sastanke jer su oni ti koji žive i rade u svojim izbornim jedinicama. Razgovarali smo i sa načelnicima nekoliko gradova i općina. Ono što smo čuli od njih jeste da lokalna vlast može uticati na pozitivne promjene na višim nivoima vlasti što bi dovelo i do važnih reformi”, kazao je Inzko.

On je dodao da je drugi sastanak bio posvećen migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini.

“Da bismo pokrili sve aspekte ovog problema razgovarali smo sa ekspertima, Peterom van der Overetom, Zoranom Galićem, direktorom GP BiH i Slobodanom Ujićem, direktorom Službe za strance. Neke od informacija koje smo dobili bile su šokantne. Granična policija ne može popuniti 500 mjesta za policajce, kako onda mogu kontrolisati granicu? Kada je u pitanju budžet, gospodin Ujić nas je informisao o tretmanu stranaca”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH naglašava da je dvodnevni sastanak pokazao kako je cijela zemlja odgovorna da se nosi sa pitanjem migranata.

“Cijela BiH se mora nositi s ovim problemima. Ovo je dejtonsko pitanje i to nije dužnost samo jednog entiteta ili jednog kantona. I Republika Srpska i drugi kantoni, ne samo USK, moraju uraditi više jer su ovo pitanja koja moraju uticati na cijelu BiH”, naveo je Inzko.

On je podsjetio da su Srbi, pored Austrijanaca, najveća grupa u Beču i da su tamo veoma dobro primljeni, zbog čega bi, kako kaže, zvaničnici u Republici Srpskoj trebali da pokažu razumijevanje i solidarnost kada je u pitanju migrantska situacija u BiH.

“Ponosni smo što međunarodna zajednica finansira izbjegličke centre. Zamislite kada EU ne bi dala 32 miliona KM. To je, ipak, domaća odgovornost, a ne međunarodne zajednice”, upozorio je Inzko.

On je zaključio da je potrebno izdvojiti više sredstava za institucije na državnom nivou kako bi se uspješno nosili s aktuelnom migrantskom krizom u našoj zemlji.