U okviru pratećeg programa 24. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman “Vetruška u danima neba”, koji je osvojio književnu nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman u ovoj godini, čiji je autor Goran Labudović Šarlo.

Tokom promocije rečeno je da ovaj roman predstavlja “bezvremenu, duboko potresnu i ljudsku priču, uvijek blisku životima pojedinaca nespremnih da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv, već sposobnim za podnošenje lične žrtve zarad viših ciljeva i onoga što prepoznajemo kao opšte dobro”.

“Osim istorije o gradnji Velikog bačkog kanala, koji je na području Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793. do 1801 – predstavljene kroz sudbinu braće Kiš, naročito inženjera Jozefa Kiša, i njihovo nestajanje u moru intriga, a potom aluzije na savremenu političku scenu Srbije reprezentovanu uzaludnim naporima Kišovog dalekog potomka da istaknutu političku funkciju usmjeri ka ekonomskom razvoju zemlje”, navodi se u recenziji ovog književnog djela.

Posebno mjesto u romanu, ističe se u recenziji, čine vješto upleteni segmenti, koji osvjetljavaju istoriji poznat težak položaj Srba i njihovu ulogu u funkcionisanju državnog sistema Monarhije.

O knjizi su govorili predstavnik Zavoda Dejan Kerleta i profesor Filozofskog fakulteta Pale Željka Pržulj, a odlomke romana čitao je narator Ilija Mimić.

Iako najavljen, autor nije bio u mogućnosti da večeras, zbog iznenadnih obaveza, prisustvuje promociji romana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.