Bosna i Hercegovina, nakon 27 godina, preuzela je kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Umjesto dosadašnjih 200, sada kontroliše hiljadu i 600 preleta aviona s velikim brojem putnika.

Sve avione koji lete iznad naše države, kontrolisat će Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Preuzimanjem kontrole nad cjelokupnim zračnim saobraćajem, završena je druga faza strategije razvoja za upravljanje zračnim saobraćajem.

O ovoj temi u emisiji “Jutro za sve” BHRT-a govorio je Omer Kulić, stručnjak za avio-saobraćaj.

Prvi put, naša zemlja preuzela je nadzor nad nebom iznad deset hiljada metara. Više zone bh. neba zadnjih 20-ak godina su kontrolisale Hrvatska i Srbija.

“Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorije Bosne i Hercegovine”, rekao je Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do razine leta 325, odnosno do 10.000 metara.

“U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona”, rekao je Primorac.