Danas je na hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije. Izabrani su i članovi šest Komisija koje čine radno tijelo ovog doma, čime je praktično odblokiran rad Predstavničkog doma.

Detalje sjednice tekstualno pratite na web stranici.

 • Kada se radi o entitetskom glasanju, u Federaciji BiH za Tegeltiju je glasalo 18 zastupnika, šest je bilo protiv i dva suzdržana. Iz Republike Srpske za imenovanje Tegeltije bilo je 10 poslanika, dva su bila protiv, dok suzdržanih nije bilo.
Foto: Amela Pokvić/BHRT
Foto: BHRT
 • Nakon rasprave uslijedilo je glasanje kojim je Tegeltija potvrđen na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Podržalo ga je 28 zastupnika, osam je bilo protiv, a dva suzdržana.
Foto: Amela Pokvić/BHRT
Foto: BHRT
 • Peđa Kojović govorio je o razlozima zbog kojih Klub Naše stranke neće podržati Tegeltiju. Na početku je podsjetio na njegovu izjavu da će poštovati vladavinu prava. Rekao je da vjeruje da to neće biti tako i da će Tegeltija poštovati samo one sudske odluke koje njemu budu odgovarale. “Zvaničnici BiH ne smiju ne priznavati Sudove BiH, a naročito ne davati netačne izjave”, rekao je Kojović koji je Tegeltiji zamjerio što migrantsku krizu nijednom riječju nije opisao kao humanitarnu, samo kao socijalnu i sigurnosnu. “Ne mogu da vjerujem da ste išli dotle da ste sve migrante od 35 godina označili kao potencijalne teroriste, ne iznoseći nijednu činjenicu”, rekao je Kojović, upitavši Tegeltiju da li smatra da je migrantska kriza problem Bosne i Hercegovine ili Federacije BiH.
 • Nermin Nikšić (SDPBiH) kazao je kako je mandatar Tegeltija izgubio kredibilitet netačnim izjavama koje je dao u obrascu. “Na početku (ekspozea) kaže da je u potpunosti posvećen vladavini prava, a onda pogrešno popuni obrazac, što u pitanje dovodi i druge njegove tvrdnje”, rekao je Nikšić. “Ako zaista misli da provede ovo što piše, ima moju podršku. Pitanje je da li se ovo misli provesti ili je to lijepo upakovana šarena laža kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara, a onda će svi nastaviti po starom”, upitao je Nikšić.
 • Zastupnica Naše stranke – Nezavisnog bloka Mirjana Marinković Lepić kazala je da od mandatara želi konkretan odgovor šta će odmah biti preduzeto kako bi se spriječio ulazak migranata preko istočne granice Bosne i Hercegovine. Ona je podsjetila da je iz Republike Srpske ranije poručeno da ne žele zatvarati granicu prema Srbiji. “Ne želim ni ja, ali se kontrola mora uspostaviti”, zaključila je Marinković Lepić.
 • Zastupnik SDA Adil Osmanović osvrnuo se na brojna pitanja iz Tegeltijinog ekspozea, među kojima su i reforme u oblasti borbe protiv korupcije, što je jedan od prioriteta zemalja zapadnog Balkana. On je kazao kako je neophodno imati jako pravosuđe, koje će biti nezavisno, nepristrasno i odgovorno, da agencije treba da imaju potrebne kapacitete, te da se obezbijedi finansijska podrška provođenju novog strateškog okvira koji će tretirati tu oblast.
 • Šarović je kazao kako, prema njegovom mišljenju, u ekpozeu pitanje NATO-a nije pomenuto. “Pomenute su reforme, ali one koje se odnose na EU. O NATO-u ste rekli da trebamo imati saradnju u skladu sa vlastitim interesima i uz saglasnost svih. Odgovori moraju biti potpuno nedvosmisleni, ma kakvi oni bili. Teško da ćete moći da se krijete iza rečenice da ćete raditi u skladu sa Ustavom. Ako ćete raditi po Programu reformi onda je red da to kažete, ako nećete i to treba da kažete. Morate reći hoćete li raditi po MAP-u ili ne”, bio je jasan Šarović.
 • Zastupnik SDS-a Mirko Šarović je podsjetio da je Tegeltija izjavio kako vlast nije dala rezultate i da je jedan od problema nedostatak kapaciteta, ali je pomenuo samo kantone, ne i entitete. Šarović je od njega zatražio da bude precizan. “Pomenuli ste energetiku, ali niste dali precizan odgovor kako biste unaprijedili tu oblast”, rekao je on dodajući da je potrebno regulisati oblast električne energije i donijeti Zakon o gasu na državnom nivou.
 • Helez je pomenuo kako je glavni problem pravosuđa u BiH veliki uticaj politike. “Da li ste spremni da predložite reformu? Da li ste spremni da budete Jadranka Kosor i uhapsite svog stranačkog šefa?”, pitao je Helez rekavši da će, ako Tegeltija to potvrdi, podržati njegov ekspoze.
 • On je rekao da najavljeno povećanje PDV-a ide najviše na štetu najsiromašnijih u BiH i da bi to bio dodatni udar na njih. Helez je konstatovao da mu se čini da se time pred izbore pokušava “namaknuti” još novca. Na kraju je od Tegeltije zatražio da javno odgovori na pitanje da li voli državu BiH.
 • Zastupnik SDP-a Zukan Helez rekao je kako Tegeltija nije djelovao sigurno prilikom izlaganja svog ekspozea i da mu se činilo da ga je pisao njegov stranački šef Dodik. “Onda sam čuo da govorite o zaštiti istočnih granica, pa sam znao da ipak nije”, kazao je Helez.
 • Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte osvrnuo se na Tegeltijine izjave o putu BiH ka Evropskoj uniji, ali i na strateške tačke ekspozea u oblasti ekonomije. “Kazali ste da ste za jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i energetike. Mislim da ste ove dvije oblasti pravilno detektirali kao važne. To su, po meni, dvije strateške grane u BiH koje nisu dovoljno iskorištene. Treći segment, strateški, ali i operativni, jeste poresko rasterećenje privrede. To smo propustili učiniti u proteklom periodu. Privrednici više ne mogu izdržati preveliko, nekonkurentno opterećenje. To je problem i u smislu odlaska radne snage i u smislu malih plata koje ljudi imaju u realnom sektoru”, rekao je Đonlagić
 • “Imam osjećaj da je ovdje bitno da se formira Vijeće ministara, da počne blokada institucija BiH. Važno mi je da Tegeltija u svom završnom obraćanju odgovori na neka od pitanja koja postavljamo”, rekao je u svom obraćanju zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović. On je ovom prilikom Tegeltiji postavio dio tih pitanja, između ostalog:
 • Da li će poštovati odluke sudova u BiH; zakon o zastavi; da li će negirati genocid ili će posjetiti Potočare i time poslati poruku pomirenja; da li će svojim djelovanjem početi poštovati ravnopravnost svih naroda u BiH ili će nastaviti politiku svog stranačkog šefa Milorada Dodika; da li će se poštovati država BiH ili će se nastaviti rušiti njen ugled i kredibilitet; da li će u proceduru biti poslat Ugovor o odnosima BiH i Islamske zajednice u BiH; da li će u parlamentarnu proceduru biti upućeni Zakoni o restituciji i o lustraciji; hoće li u svom radu zastupati interese Bosne i Hercegovine ili Srbije ili čak Hrvatske, imajući u vidu odnose stranačkih lidera u BiH; šta će uraditi kako bi se zaustavio odliv kadrova iz BiH…
 • Mektić je podsjetio da je Tegeltija pomenuo kako postoji nekoordinacija u oblasti praćenja migracija i da postoji teroristička prijetnja. “Imamo tijelo koje se sastoji od svih nivoa vlasti u BiH. Ne znam o kakvoj terorističkoj prijetnji govorite kad nismo imali nikakvih terorističkih incidenata”, rekao je Mektić, podsjećajući Tegeltiju da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik blokirao aktivnosti oko jačanja granice BiH.
 • On je od Tegeltije zatražio da objasni svoje stavove o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u. “Da li ćete se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o neutralnosti?”, upitao je Tegeltiju Mektić.
 • Mektić je podsjetio na ekpoze Denisa Zvizdića, pred formiranje prošlog saziva Vijeća ministara BiH: “Nećemo se miješati u nadležnost entiteta, rekao je tada vrlo korektno Zvizdić. U ovom ekspozeu sve je pomiješano, a ja ne znam više šta je nadležnost entiteta”, rekao je Mektić, konstatujući: “Ja bih dobro razmislio da li bih bio ministar u ovom Vijeću ministara”.
 • U nastavku sjednice za riječ se javio zastupnik Dragan Mektić.
 • Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić dao je polusatnu pauzu, a nastavak zasjedanja zakazan je za 12 sati.
 • “Zašto ste pred Komisijom za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na pitanje da li vam je izrečena kazna za krivično djelo, odgovorili sa “ne”, iako ste znali da se radi o krivičnom djelu”, upitao je Magazinović.
 • Reagujući na ekspoze mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je kako je Tegeltija imao godinu dana za njegovu pripremu, te da je to mogao učiniti i konkretnije. “Kada su u pitanju ekonomski pokazatelji, mnogi koji vas podržavaju, vide vas kao kao nekoga ko će učiniti da na kraju madata ti pokazatelji budu i bolji. Oni koji vas ne podržavaju kažu da ste vi čovjek pod čijim su mandatom propale tri banke”, rekao je Magazinović. On je upitao Tegeltiju šta zapravo znači najava da će usvojiti Zakon o PDV-u u skladu sa evropskim standardima, te da li razmišlja o uvođenju diferencirane stope PDV-a.

Pogledajte cijelo izlaganje mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije

 • Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 33,38 posto a, osim njih, najgroženije na tržištu rada su žene. Potrebno je osigurati koordinaciju sa entitetskim vladama kako bi i u ovoj oblasti došlo do napretka, rekao je Tegeltija.
 • “Migrantska kriza predstavlja veliki socijalni i sigurnosni problem. Mišljenja sam da vlast do sada nije dala zadovoljavajući odgovor na krizu. Nismo uspjeli osigurati koordinaciju i kontrolu granice, kao ni evidenciju migranata. Ipak, jasno je da BiH ne može sama da riješi problem”, rekao je Tegeltija, naglašavajući da među migrantima ima i osoba koje predstavljaju sigurnosni izazov.
 • Intenziviranje saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama i deblokada projekata saobraćajne infrastrukture i energetskih projekata koji su dosad bili zaustavljeni, takođe su prioriteti budućeg djelovanja Vijeća ministara BiH.
 • Odnose sa NATO-om treba razvijati u skladu sa svojim potrebama, polazeći od Programa reformi. Bosna i Hercegovina mora razvijati saradnju sa svima u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i sa voljom konstitutivnih naroda u BIH, rekao je Tegeltija govoreći o putu Bosne i Hercegovine u NATO.
 • “Pristupanje EU jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH. Za mene to nije cilj sam po sebi, već predstavlja okvir za reforme u BiH. Prošli smo dug put koji je bespotrebno zaustavljen u 2019. godini. Provođenje ekonomskih integrativnih procesa je jedno od strateških opredjeljenja i u narednom periodu”, rekao je mandatar Vijeća ministara BiH.
 • Tegeltija je pomenuo i izazove u oblasti energetskog sektora. Rekao je da je potrebno potaknuti ulaganja, te da se smjernice za razvoj moraju zasnivati na sigurnosti snadbijevanja, konkurentnosti cijena i čistoj energiji.
 • “Spreman sam provesti sve neophodne reforme koje uslaglasimo sa Vladom RS i Federacije BiH, kao i smanjiti opterećenje rada kako bismo postigli konkurentnost. Insistiraćemo na skraćenju procedura Uprave za indirektno oporezivanje i poboljšati naplatu indirektnih poreza. Stvorićemo fiskalni okvir za javna ulaganja, ograničiti opterećenja na plate i usvojiti Zakon o porezu na dodanu vrijednost, rekao je između ostalog Tegeltija.
 • Javni i privatni sektor – razlika u platama najveća je u regionu, što predstavlja znak značajnog prisustva “sive ekonomije”. Žene i mladi najugroženije su kategorije na tržištu rada, ocjena je Zorana Tegeltije, koji je istakao i problem odlaska mladih iz zemlje.
 • Ekonomija, reforma javne uprave, saradnja unutar institucija BiH, migrantska kriza samo su dio problema koje je Tegeltija izdvojio kao prioritete svog mandata.
 • Imajući u vidu spor proces uspostave vlasti nemamo prava na čekanje, stoga moramo usvojiti budžet i krenuti u formiranje vlasti rekao je Tegeltija.
 • Mandatar Zoran Tegeltija počeo je izlaganje svog ekspozea.
 • Zastupnik Damir Arnaut prijavio je povredu poslovnika zbog činjenice da sjednici ne prisustvuje predstavnik predlagača, kao ni barem jedan član Predsjedništva BiH.
 • Zastupnici Predstavničkog doma glasali su da se sjednica ipak nastavi.
 • Sjednica ima dvije tačke dnevnog reda – potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i imenovanje stalnih komisija Predstavničkog doma.
 • Sjednica ima kvorum za rad i odlučivanje, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.
 • Počela je četvrta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da bude potvrđeno imenovanje mandatara predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije.