Na ceremoniji u Stockholmu dodijeljena je nagrada “Right Livelihood”, poznata kao alternativna Nobelova nagrada. Među dobitnicima je i klimatska aktivistica Greta Thunberg.

“Thunberg je nagrađena zbog inspiriranja i osnaživanja političkih zahtjeva za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena, na temelju znanstvenih činjenica”, saopćio je žiri koji dodjeljuje nagradu.

Thunberg nije mogla prisustvovati dodjeli nagrade, ali je videoporukom poručila: “Borba se nastavlja, mi nikada nećemo stati”.

Poruku je snimila u Lisabonu u koji je stigla u utorak nakon trotjednog putovanja Atlantikom, odbijajući letjeti avionima jer su štetni za okoliš. Thunberg je na putu za Madrid, gdje se održava klimatska konferencija Ujedinjenih naroda.

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u augustu 2018. započela “školski štrajk” ispred Parlamenta Švedske. Taj je događaj inspirirao proteste srednjoškolaca diljem svijeta.

Osim šesnaestogodišnje Šveđanke, nagrađeni su i aktivistica Aminatou Haidar iz Zapadne Sahare te brazilski urođenički aktivist Davi Kopenawa.

Haidar više od 30 godina zagovara neovisnost Zapadne Sahare, teritorija koji Maroko svojata od 1975. godine. Ona je u svom govoru kritizirala države poput Španije i međunarodna tijela poput Ujedinjenih naroda i Europske unije jer nisu pomogli narodu Sahrawi.

Kopenawa, pripadnik plemena Yanomami, nagrađen je uz organizaciju Hutukara Yanomami za zaštitu amazonske prašume.

Četvrti dobitnik nagrade je kineska odvjetnica Guo Jianmei, zbog svog “pionirskog i ustrajnog rada” na ženskim pravima u Kini.

Četvero pobjednika dobit će oko 94.000 eura nagrade.