Više od 200.000 ljudi izašlo je danas na ulice širom Francuske dok su aktivnosti u brojnim sektorima usporene štrajkom protiv reforme penzija, predizbornog obećanja francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Kako javljaju francuski mediji, policija u Parizu i Nantu upotrijebila je vodene topove i suzavac u sukobu sa demonstrantima, a do sada je privedeno 70 osoba.

Obustavljen je željeznički saobraćaj, a na glavnom pariškom aerodromu otkazano je 20 posto letova, prenosi Reuters.

U protestima učestvuju policija, zdravstveni radnici, učitelji, pravnici, taksisti, vozači teretnih vozila, poštari, poljoprivrednici, državni službenici, radnici u rafinerijama i studenti, navodi dnevnik “Mo Monde“.

Među demonstrantima su i zaposlenici nacionalnog avioprevoznika Air France, pariškog javnog gradskog prevoza RATP, elektroprivrede EDF koja je u većinskom vlasništvu Vlade, zatim državne željeznice SNCF i proizvođača automobila Renault.

Čak 90 posto superbrzih vozova (TGV) i oko 50 posto vozova Eurostara danas nije saobraćalo, navodi se u saopštenju francuske željeznice SNCF.

U Parizu danas ne rade škole, zatvoreni su muzeji i Ajfelov toranj.

Inicijativa za sadašnji štrajk je potekla od sindikata pariškog željezničkog operatera RATP, poslije štrajka 13. septembra koji je tada gotovo paralizovao glavni grad i okolinu.

Makron, koji je na vlast došao 2017. godine, obećao je da će otvoriti strogo regulisanu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi da ukine zaštitu radnika.

Ishod štrajka će zavisiti od toga ko će prvi da se povuče – sindikati koji rizikuju da izgube podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se plaše da bi birači mogli stati na stranu sindikata i da za zastoj okrive zvaničnike.

Radnici željeznice izglasali su da se štrajkuje i sutra, a radni sindikati kompanije RATP koja kontroliše rad autobusa i metroa saopštili su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedjeljka, 9. decembra.