Učešćem na Godišnjem forumu Međunarodne demokratske unije (IDU) u Vašingtonu završena je posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar se danas obratio učesnicima Foruma na panelu posvećenom pitanju migracija. Tokom foruma, ministar Crnadak održao je i niz bilateralnih sastanaka.

Razgovarao je sa predsjednikom IDU-a Stefenom Harperom, ministicom za evropske integracije Republike Srbije Jadrankom Joksimović i predsjednicom Jarl Hjalmarson fondacije Evom Gustafson.

Tokom boravka u Vašingtonu ministar je imao i radni ručak sa Morin Kormak, specijalnim savjetnikom u Kabinetu vršioca dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i bivšom ambasadoricom SAD u BiH, a razgovarao je i sa drugim predstavnicima američke administracije, te predstavnicima srpske dijaspore.

U prvom dijelu posjete SAD ministar Crnadak je boravio u Njujorku gdje je posjetio Memorijalni centar 11. septembar i odao počast žrtvama terorističkog napada 2001. godine, saopćeno je iz MVPBiH.