Evropska unija će dodijeliti 297 miliona eura za pomoć sirijskim izbjeglicama i zajednicama u kojima se nalaze u Jordanu i Libanu, objavila je u četvrtak Evropska komisija.

Usvojeni paket pomoći ima za cilj poboljšanje zdravstvene zaštite i životnih uslova sirijskih izbjeglica i zajednica domaćina, kao i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja i socijalne zaštite.

Regionalni fond povjerenja EU u odgovoru na sirijsku krizu pruža finansijsku pomoć. Prvobitno je uspostavljen 2014. godine za borbu protiv humanitarne krize izazvane ratom u Siriji. EU je sada odlučila produžiti mandat fonda za pomoć do 2023. godine.

“Rad Fonda EU je od ključnog značaja za pružanje vitalne pomoći izbjeglicama koje bježe od sirijskog rata, ali i zemljama koje zbrinjavaju te izbjeglice“, rekao je Oliver Varhelyi, komesar EU za susjedsku politiku i proširenje.

Najveći dio pomoći, odnosno 70 milijuna eura, pokrit će zdravstvenu njegu u Libanu, dok će se 48 milijuna eura potrošiti na poboljšanje usluga u vodosnabdijevanju i sistemu otpadnih voda u toj zemlji. Libanska ekonomija biće potaknuta dodatnom pomoći od 45 milijuna eura.

Jordan će dobiti 59 milijuna eura za “jačanje samoodrživost izbjeglica i zajednica domaćina“, što uključuje programe obuke i podršku stvaranju mogućnosti za zapošljavanje sirijskih izbjeglica. Izbjeglički kampovi i obližnje zajednice također, će moći poboljšati sistem upravljanja otpadom iz tranše financijskog paketa u iznosu od 39 milijuna eura.

Obje zemlje dobiće i grant sredstva u iznosu od 36 miliona eura za pomoć palestinskim izbjeglicama iz Sirije.