Štrajk ili preseljenje – opcije su advokata iz Brčkog, koji se mjesecima bore za izmjenu propisa, prema kojima je advokatska djelatnost u Distriktu obuhvaćena sistemom fiskalizacije. Od kraja aprila, kada su advokati obustavili rad, u sudu u Brčkom blokirano je hiljadu i 500 predmeta, a advokati kažu da ih je još toliko u kancelarijama.

Advokati u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine održaće idućeg mjeseca štrajk upozorenja u znak podrške advokatima iz Brčkog koji se bore za izmjenu propisa, kojima je advokatska djelatnost u distriktu obuhvaćena sistemom fiskalizacije. To je potvrdio i član protestnog odbora advokata iz Brčkog Mirko Simić, dodavši da se razmatra i opcija kompletnog preseljenja svih advokata iz distrikta.

MIRKO SIMIĆ, član protestnog odbora advokata

“Četiri smo puta imali prijedlog i način da se ovo riješi i svaki put smo iznevjereni, dakle nije postojala volja i nije postojala želja da se ovaj
problem riješi. Štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena na nivou Brčkog i drugi prijedlog je već dva puta na zajedničkim sjednicama se razmatrao, mogućnost da se svi advoakti iz Brčko distrikta isele u entitete, u sjedište zbora u Bijeljini u sjedište u Tuzli, tako da bi Distrikt ostao bez advokata, advokati bi imali samo pisarnicu.”

Simić ističe da je u sve prste uplela politika, koja želi da advokatsku djelatnost stavi pod svoju kontrolu.

Fiskalizacija advokata značiće ugrožavanje poslovne tajne i podataka klijenata, objašnjava advokat.

MILENKO MARJANOVIĆ, advokat iz Brčkog

“Vas jedno 40 moćnika može da , koriteći svoju poziciju moći, pošalje poreskog inspektora i kaže zatvorite mu kancelariju, odnosno da me nazove i da kaže, pazi šta radiš u konkretnom prijedlogu.”

Iz Vlade Brčko distrikta smatraju da bi Zakon trebalo da bude harmonizovan sa onim u entitetima. Objašnjavaju da je trenutno kočnica to što Prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji predviđa odgađanje fiskalizacije do konačnog rješenja, nije prošao skupštinsku proceduru.

SINIŠA MILIĆ, gradonačelnik Brčko distrikta

“Taj zakon je dobio podršku svih članova vlade, ali onda je na sjednici skupštine dobio nedovoljan broj glasova poslanika. Očito da je tu ključ problema, dakle kako zadobiti poslanike za ovu vrstu argumentacije.”

Vlada Brčkog je Zakonom o fiskalnim sistemima izuzela advokatsku djelatnost od fiskalizacije. Međutim, problem su izmjene i dopune koje su
usvojene bez nacrta ili prijedloga Zakona, kojim je propisano da su advokati ipak obavezni da izdaju fiskalne račune. Iako je u četiri navrata dogovoreno da će biti usvojene izmjene, kojima bi fiskalizacija bila odgođena do pronalaska konačnog rješenja, to se još nije desilo.