Posljednjih mjeseci primjetna je pojava krađe registarskih tablica sa automobila, naročito u Kantonu Sarajevo. Komplikovana procedura prijave krađe ili nestanka registarskih tablica, koja nije baš ni jeftina, često navede oštećene građane da otkupe svoje registarske tablice.

Nakon što kriminalci ukradu registarske tablice sa parkiranih automobila (uglavnom u noćnim časovima), oni ostave poruku sa brojem telefona i traže novac u zamjenu za ukradene registarske tablice.

Takođe je evidentirana još jedna pojava vezana za automobile: krađe reklamnih oznaka na taksi vozilima i magnetnih antena. U ovim slučajevima kriminalci ne traže novac za otkup oznaka na taksi vozilima već ih vjerovatno preprodaju. Ove nove kriminalne pojave izazivaju stres kod građana i dodatne troškove ionako opterećenog kućnog budžeta, uz izazivanje dodatnog osjećaja nesigurnosti kod oštećenih.

U slučaju gubitka ili krađe registarskih tablica, dosta je komplikovana i dugo traje procedura izdavanja novih tablica i uz to nije nimalo jeftino. Policijska uprava vam izdaje potvrdu o odjavi stare tablice, zatim se ide na tehnički pregled, gdje se unose podaci u novu saobraćajnu dozvolu, kao i unos podataka u knjižicu automobila. Zatim se u policijskoj stanici ovjeravaju novi podaci, unose u bazu, te se mora napraviti i novo osiguranje. Međutim, tokom procedure, vlasnik automobila ne smije voziti navedeni automobil.

Očito da ova jako komplikovana procedura natjera građane da u ovoj situaciji pokušaju proći jeftinije, te se odluče na kontaktiranje kradljivaca.