Američki predsjednik Donald Tramp smatra da vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un rizikuje da izgubi sve ako nastavi s neprijateljskim postupcima i da se njegova zemlja mora denuklearizovati nakon što je Pjongjang objavio da je izveo “uspješan test velike važnosti”.

“Kim Džong Un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru”, napisao je Trump na Tviteru, govoreći o njegovom prvom samitu s Kimom u Singapuru 2018.godine.

“On ne želi pokvariti svoj privilegovani odnos s američkim predsjednikom niti se miješati u američke predsjedničke izbore u novembru”, rekao je.

Pjongjang je ranije objavio da je sjevernokorejska vojska juče provela “vrlo važan test” na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

“Sjeverna Koreja, pod vođstvom Kim Džong Una raspolaže ogromnim privrednim potencijalom, ali mora se denuklearizovati kao što je obećala”, nastavio je Tramp.

NATO, Kina, Rusija, Japan i cijeli svijet se slažu u vezi toga, dodao je.

Nakon opasnog porasta napetosti, SAD i Sjeverna Koreja pokrenuli su dijalog poslije istorijskog susreta dvojice lidera u junu 2018. godine u Singapuru.

Ali drugi sastanak na vrhu, u februaru u Hanoju, nije polučio uspjeh i pregovori su od tada u zastoju.

Predsjednik Tramp je juče izrazio zadovoljstvo svojim jako dobrim odnosima sa sjevernokorejskim liderom.

“Mislim da obojica želimo da tako ostane. On zna da me čekaju izbori”, rekao je i dodao da bi bio iznenađen da Sjeverna Koreja postupi neprijateljski.