Predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) iznijeli su suprotstavljene stavove o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić.

Tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini, obratili su se i Rato Rajak, načelnik Rudog i Milan Miličević, načelnik Teslića, koji očekuju da poslanici izglasaju raspuštanje skupština tih dviju lokalnih zajednica.

Rajak je rekao da su ga poslanici vladajuće većine upozorili da neće prihvatiti odluku o raspuštanju parlamenata, jer on i Miličević pripadaju opoziciji u Republici Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić je obraćanje načelnika, koji nisu opozvani na ranije održanim referendumima, ocijenio politikantskim. Naveo je da bi u tom smjeru možda bilo najpoštenije da se parlamentu obratila i druga strana, koja je tražila njihov opoziv.

Skupština opštine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština opštine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Zakon o lokalnoj samoupravi u Republici Srpskoj propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog vlade, da raspusti skupštinu, ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan.

Razmotren Izvještaj Pravobranilaštva o radu za 2018.

Narodna skupština razmotrila je Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu za prošlu godinu u kome se, između ostalog, navodi da je ta institucija, kada je riječ o riješenih 2.120 parničnih predmeta čija je vrijednost oko 316 miliona KM, dobila spor u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica u završnoj riječi nakon rasprave o ovom izvještaju naveo je da je Pravobranilaštvo unaprijedilo i preventivno djelovanje kada je riječ o davanju preporuka i primjedbi na zakonska rješenja.

“Davanjem našeg mišljenja uticali smo na niz zakonskih rješenja s ciljem da ih u interesu Republike Srpske učinimo što boljim i lakše sprovodivim u praksi. Trudimo se da u tom pogledu radimo maksimalno”, rekao je Govedarica.

Poručio je da će Pravobranilaštvo učiniti sve da dug bilo kojeg preduzeća prema Republici Srpskoj bude naplaćen.

Pravobranilaštvo Republike Srpske je u 2018. godini imalo ukupno u radu 86.503 predmeta iz svih oblasti, od čega je neriješeno iz ranijih godina 52.770 predmeta, navodi se u Izvještaju Pravobranilaštva za prošlu godinu.

Izmjene i dopune Zakona o koncesijama

Narodna skupština prethodno je razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim se preciznije definišu prethodne aktivnosti nadležnih ministarstava i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije.

Ovo uključuje i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Slavica Bogdanović izjavila je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona da stanje u oblasti koncesija treba da bude bolje.

Ona je navela da će biti razmotren prijedlog poslanika SNSD-a Ilije Tamindžije da se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama izmijene odredbe tako da se solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalisane snage do 250 kilovata, izuzmu iz postupka dodjele koncesije.

Bogdanovićeva je navela da su netačne tvrdnje pojedinih opozicionih poslanika da Rudnik i termoelektrana Stanari ne plaćaju koncesionu naknadu, dodajući da je po tom osnovu, zaključno sa septembrom ove godine, uplaćeno više od pet miliona KM.

Razmotren Nacrt izmjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu

Poslanici su razmotrili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kojim se proširuje krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te propisuje da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, te fizička i pravna lica.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Čičković u završnoj riječi je izrazila zahvalnost poslancima za konstruktivnu raspravu koja će, kako je rekla, doprinijeti donošenju što kvalitetnijeg prijedloga ovog zakona.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić smatra da je kvalitetan predloženi nacrt zakona kojim će se poboljšati javno-privatno partnerstvo u Republici Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave, Kabić je rekao da bi javno-privatno partnerstvo trebalo razvijati od manjih ka većim projektima, te kroz pilot-projekte u lokalnim zajednicama.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da će predloženi nacrt zakona poboljšati kvalitet javno-privatnog partnerstva u Republici Srpskoj i navodi da je postojeći zakon nesprovodiv zbog velikog broja administrativnih barijera.

On je predložio da u nacrtu ovog zakona bude definisan pojam javne infrastrukture.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da su u Republici Srpskoj sklapani problematični i štetni ugovori o javno-privatnom partnerstvu na štetu Republike Srpske u zdravstvu, banjalučkoj Toplani i Robnoj kući “Boska” u Banjaluci, te Industriji alata Trebinje.

Vukanović tvrdi i da su mnogi ugovori o javno-privatnom partnerstvu tajni.