Antikorupcijska mreža ACCOUNT, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizovala je “Marš za žrtve korupcije” koji je počeo okupljanjem ispred Vječne vatre u Sarajevu, a nastavljen ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sa skupa je poručeno da su najviše korumpirane državne institucije i najviše političke instance, posebno pravosuđe.

Smjena svih članova Centralne izborne komisije, smjene Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, izmjene izbornog zakonodavstva, donošenje antikorupcijskog zakonodavstva – samo su neke od aktivnosti bez kojih nema prave borbe protiv korupcije, poruka je grupe građana koja je marširala na “Maršu za žrtve korupcije”.

Nekažnjene korupcijske afere, tenderi sa poznatim pojedincima bliskim vlasti, nepotizam, uništene fabrike, korumpirano i devastirano obrazovanje i zdravstvo samo su neki od argumenata građana koji su se okupili na “Maršu za žrtve korupcije”.

Podsjetili su još jednom na sve korupcijeske afere koje su se proteklih godina dogodile u Bosni i Hercegovini.

“Problem ove države je što je dovoljno da malo začeprkate i doći ćete do određene mahinacije i nepravilnosti. Toga ima previše. Dovoljno je samo malo hrabrosti da se izađe u javnost s tim i da budete spremni da snosite sankcije zbog toga. Jer oni koji prijave korupciju, oni će biti ti koji su, zapravo, krivi, a ne oni o kojima se govori”, rekao je Eldin Karić iz Antikorupcijske mreža ACCOUNT.

Namjera današnjeg “Marša za žrtve korupcije” je da okupi što više građana, predstavnika udruženja građana i nevladinih organizacija, a sve s ciljem pokazivanja političarima da je vrijeme deklarativne podrške “borbi protiv korupcije” isteklo.