Premijera mjuzikla “Duša Sarajeva” u izvođenju Omladinskog hora Zenica najavljena je za petak, 13. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).

BNP je i partner u tom projektu, u kojem će solisti biti članovi tog hora Merima Mustafić i Ajdin Huskić, a kao gosti će nastupiti i hor Univerziteta Zenica te glumica BNP-a Sabina Kulenović.

“Na inicijativu članova našeg hora htjeli smo ovim mjuziklom da prikažemo smrt mladih ljudi u proteklom ratu u Sarajevu. Asocijacija je, naravno, na smrt dvoje poznatih mladih ljudi, Boška i Admire, ali to je samo asocijacija. Ovo je ipak univerzlana tema, jer niko nije zapisao koliko je takvih mladih parova poginulo u BiH”, kazao je na današnjoj pres-konferenciji dirigent i osnovač zeničkog hora Milenko Karović.

On je napomenuo da je, nakon mjuzikla “Hanka”, “Duša Sarajeva” drugi takav projekt u zadnje dvije godine koji su zajednički realizirali s BNP-om.

Direktor BNP-a Hazim Begagić podvukao je da svih 27 godina, koliko postoji Omladinski gradski hor Zenica, intenzivno sarađuje s BNP-om.

“Ta je saradnja i prirodna. Svih tih godina nijedna njihova priredba ili koncert, da li bili realizirani u saradnji s BNP-om ili ne, nije raelizirana izvan prostora BNP-a Zenica. Veseli nas da Omladinski hor u muzici čini ono što naša Dječija, omladinska i lutkarska scena čini u oblasti dramske umjetnosti”, istakao je direktor Begagić.

Sretni su, kaže, što su u skladu s mogućnostima dali doprinos u realizaciji novog projekta Omaldinskog hora.

“Izazov je bio poistovijetiti se s ratnim dešavanjima u Sarajevu. Uz pomoć Sabine Kulenović, mislim da smo te scenske momente i karakterne crte uspjeli prenijeti. Bilo je jako interesantno raditi scenske pokrete i same emocije koje trebaju da se dešavaju na sceni, a koje će publika, sigurna sam, vidjeti”, navela je solistica Mustafić.

Zenički plesač i koreograf Semir Šerić-Šera, koji je uradio koreografiju za mjuzikl, istakao je da dugo nije imao teži i kompleksniji projekt.

“U isto vrijeme nisam nikada imao ni draži zadatak, jer ovo je prvi put da se ova priča, koja je opštepoznata, izvede na bilo kojoj sceni “, napomenuo je on.