Sarajevska filharmonija gostuje u Kataru, gdje je večeras održala koncert u dvorani Opera house. Naš orkestar je prvi put na ovom prostoru i publici Dohe, predstavio bosanskohercegovačku muzičku tradiciju.

Orkestar je predvodila maestra Samra Gulamović.

Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila filharmoničare i soliste Ademu Pljevljak-Krehić i Ivicu Šarića, koji su uz orkestar donijeli dašak bosanskohercegovačkog muzičkog nasljeđa u Katar.

Nakon Borodinove Simfonije br. 2, nizali su biseri bosanskohercegovačke literature poput simfonijske poeme Probuđena kasaba, Akšam geldi, dueta i arija iz opere Hasanaginica…

Koncertu su prisustvovale visoke zvanice diplomatskog kora, predstavnici vlasti Katara, Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti, direktor Fondacije Katara, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Koncert u Kataru održan je zahvaljujući angažmanu ambasadorice Bosne i Hercegovine u Dohi Bisere Turković i direktora Filharmonije Samira Lokvančića, a u organizaciji prestižne Fondacije za kulturu Katara.