Premještanje migranata uz kampa Vučjak u Sarajevo zvanično je okončano, izjavio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić. On je poručio da su zbog ograničenosti kapaciteta u Ušivku, odlučili otvoriti kasarnu u Blažuju kako bi naknadno smjestili još 330 migranata.

Mektić je demantovao informaciju objavljenu u pojedinim medijima koja se odnosi na uslove boravka migranata u tom objektu, rekavši da se radi o trenutno najboljem prihvatnom centru u BiH.

Kazao je da su migrantima osigurane vreće za spavanje, stigli su kontejneri i sanitarni čvorovi, a biće završeno i grijanje u objektu, na način da će se koristiti topovi za zagrijavanje.

Mektić je poručio da je u trenutku izmještanja migranata bilo oko 350 i da se, kada je krenula operacija, pojavilo njih još oko 300 iz okolnih mjesta, te sa planine Plješevice.


Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert rekao je ovom prilikom kako nisu imali izbora te su morali smjestiti migrante u kasarnu u Blažuju, iako će ona tek za nekoliko sedmica biti potpuno spremna za prihvat ljudi.

Naime, još se radi na uspostavljanju vodovodnih i strujnih instalacija.
On je kazao da je Ušivak tek privremeno rješenje za migrante koji su tu jučer smješteni te da će kad se osposobi Blažuj, svi biti prebačeni u kasarnu.

Auweraert je istakao da su svi migranti koji su prebačeni u Sarajevo dobrovoljno pristali na premještaj.