Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Marka Kovača, koja ga tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Foče.

Optuženog se tereti da je u periodu 1992. i 1993. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva opštine Foča, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske, sudjelovao u progonu i zločinima nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, optuženi Marko Kovač je vršio progon na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju i učinjenju krivičnih djela, te kao nadređena osoba znao da su zločini počinjeni ili da će biti počinjeni, a nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u KPD Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani “Partizan”, mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja, te druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja, kao i paljenje i uništavanje kuća i imovine, te kulturno-historijskih i vjerskih objekata.

Kovač je optužen za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa drugim članovima iz KZ-a BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka, te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.