Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su na panel diskusiji u Tuzli potcrtali da se izborni sistem mora mijenjati.

Poseban izazov prilikom reforme predstavljaju i zahtjevi predstavnika konstitutivnih naroda koji su nerijetko međusobno suprotni, navode stručnjaci. Dodaju da se politika udaljila od struke i neadekvatnim rješavanjem problema, državi prijeti produbljivanje diskriminacije.

REFORMA IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Glavne promjene izbornog zakonodavstva su one koje se odnose na odluke Ustavnog suda, prvenstveno kada je riječ o Mostaru i dijelu odluke u predmetu „Ljubić“, istakao je predsjednik ovog Suda. Dodaje da se odluke većinom poštuju, ali problem su oni koji zastupaju građane.

ZLATKO KNEŽEVIĆ, predsjednik Ustavnog suda BiH

„Nije izvršeno osam odluka u dijelu apstraktna kontrola, odnosno ocjena ustavnosti, od čega šest nije proveo Parlament BiH. To je katastrofalno, kad najviši zakonodavni organ daje signal da ne provodi odluke ustavnog suda kao ustavnog korektiva i time na jedan vrlo ozbiljan način generiše praksu i nekulturu provođenja odluka.“

NEDOSTATAK VOLJE DONOSIOCA ODLUKA

Stoga se, dodaje Knežević, dolazi u stanje da promjene izbornog procesa ne nailaze na dobar odjek donosioca odluka.

KASIM TRNKA, profesor Ustavnog prava

„U provođenju presude „Ljubić“ doći će do situacije da će se dijelovi BiH ili Federacije u kojim je veća koncentracija jednog naroda, kao recimo Hrvata u Hercegovini, da će oni imati jači glas nego na primjer Hrvati iz Tuzle, Sarajeva, Zenice i tako dalje.“

LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE I PRODUBLJIVANJE DISKRIMINACIJE

Time bi se, navodi profesor, rješavanjem problema legitimnog predstavljanja, stvorio problem produbljavanja diskriminacije.

DŽENETA OMERDIĆ, profesorica na Pravnom fakultetu u Tuzli

“Nama je kao organizatorima bila namjera da prezentujemo iskustva Republike Slovenije, s obzirom da je i kod njih trenutno u toku reforma izbornog zakonodavstva i da akcenat stavimo upravo na preferencijalno glasanje.“

CIRIL RIBIČIĆ, Pravni fakultet u Ljubljani

„Uvijek je problem u tome da politika neće mijenjati onaj sistem na osnovu kojeg je bila uspješna. To, nažalost, važi i za pojedine poslanike.

Ribičić izražava strah da ni za preferencijalno glasanje u Sloveniji neće biti volje onih u sferi politike, osvrčući se i na slične probleme u BiH.