U zgradi Kantona Sarajevo danas je bila dojava o bombi, a ministar Malik Garibija kazao je u razgovoru za BHRT da je to prvi put da se takvo što dogodilo.

“Kako sam informiran, ovo je prvi put da se tako što dogodilo, ali eto, ova vlada je svašta proživila i doživila”, kazao je sa smješkom Garibija.

Komentirajući preseljenje migranata iz Vučjaka u Blažuj, njih oko 700, Garibija je kazao da je apslutno neprihvatljivo takvo što s obzirom na to da nitko nije pitao čelne ljude ovog kantona o tomu.

“Ti ljudi su smješteni u kamp koji nije pripremljen, to je sigurnosna prijetnja po građene i higijenska prijetnja za migrante… Inzistiramo da državni nivo vlasti, čija je ovo isključiva i ustavna nadležnost, krene upravljati migrantskom krizom”, kaže Garibija i dodaje da je ovo nehumano te da nije način na koji se treba odnositi.

Po njegovim riječima, Kanton neće dopustiti da dođe do nesigurnosti građana, ali ni samih migranata.

“Pred nama je zadatak da osiguramo zdravstveno, poslani su nam ljudi, a nemamo nikakve informacije o njihovom zdravstvenom stanju. Sve ono što mognemo mi ćemo uraditi, ali sve ono što izađe kao problem, zasigurno će biti krivo Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH”, kazao je ministar dodavši kako će, vjerojatno, biti pojačano i prisustvo policije na nekoliko lokaliteta Blažuja.

“Zbog ovog neodgovornog pristupa će biti posljedica, jedini ispravan način je da se rade manji kampovi, s kapacitetom do 200 mmigranata, čak bi lokalna zajednica imala korisiti”, kazao je ministar napraviviši paralelu sa Srbijom i dodavši kao, po njegovim informacijama, Vijeće ministara BiH nije uspjelo povući ni sva sredstva koja pripadaju BiH iz EU namijenjena za saniranje štete nastale od migrantske krize.

“Svatko tko predstavlja prijetnju ili po građane ili po migrante, bit će mu ograničeno kretanje”, kazao je Garibija na upit o sigurnosnom aspektu ove migrantske krize koja, uz ostale, potresa i Kanton Sarajevo.