Konzervativna stranka Borisa Johnsona imaće ubjedljivu većinu u novom sazivu Parlamenta Velike Britanije, pokazuju rezultati jučerašnjih izbora. To znači da će Johnson ostati na poziciji premijera.

Na osnovu poznatih rezultata, BBC je objavio prognozu da će konzervativci imati 364 poslanika, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka 48, Liberalno demokratska partija 12, Partija Walesa četiri i Zeleni jedan mandat.

Čekaju se još rezultati za manji broj poslaničkih mandata, ali torijevci za sada imaju ubjedljivu većinu od 78 poslnika. Stranka za Brexit nije osvojila nijedan mandat.

Johnson je poslije objavljivanja rezultata izjavio da je konzervativna vlada dobila “novi i snažan mandat da obavi Brexit.

“Želim da se zahvalim narodu ove zemlje jer je izašao na glasanje u decembru, koje mi nismo željeli da raspišemo, ali koji su se pretvorili u istorijske izbore koji sada novoj vladi daju priliku da ispoštuje demokratsku volju britanskog naroda za promjenu ove zemlje na bolje i da se oslobodi potencijal čitavog naroda ove zemlje”, rekao je Johnson.

Ovi izborni rezultati znače da će konzervativci imati najkomotniju većinu u Westminsteru od izborne pobjede Margaret Thatcher 1987. godine.

Laburisti, koji su izgubili mandate u izbornim jedinicama koje su podržale Brexit na referendumu 2016. godine, suočeni su sa najvećim porazom od 1935. godine.

Boris Johnson je postao premijer u julu bez opštih izbora, nakon što ga je izabrala Konzervativna partija kao lidera umjesto Therese May.

Vođa opozicionih laburista Jeremy Corbyn izjavio je da je njegova stranka ponudila “manifest nade”, ali da je “Brexit toliko polarizovao debatu da je to zasjenilo veći dio normalne političke debate”.

Laburisti su dobili oko osam odsto glasova manje nego na izborima 2017. godine, a torijevci su napredovali za jedan procenat. Manje stranke su zabilježile bolje rezultate.