Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis je pozvao Njemačku i druge evropske zemlje da migrante i tražioce azila uzmu direktno s grčkog otoka Lezbosa.

“Ideja je da se dio postupaka davanja azila provede u drugim evropskim zemljama”, kazao je Mitsotakis u intervjuu za njemački “Bild am Sonntag”.

Naglasio je da je vrlo bitno što prije postići dogovor na nivou cijele Evropske unije kako bi se poboljšao postojeći evropski sistem za azil.

“Moramo dodatno unaprijediti evropski sistem azila i migracija, kao što je ranije obećala Evropska komisija i moramo mnogo više i pravednije raspodijeliti teret problema migracija”, kazao je Mitsotakis.

Poručio je drugim zemljama u EU da grčka obalna straža nije, kako je rekao, “turistička agencija”.

Prema podacima grčke vlade, oko 39.000 ljudi živi u i oko centara na Lezbosu, Chiosu, Lerosu i Kosu, a ukupni kapacitet je 7.500 ljudi.

Prema novom zakonu o migraciji u Grčkoj, neprijavljeni migranti i dalje se prebacuju u kampove u raznim gradovima zemlje kako bi se smanjio kapacitet na otoku. Unatoč lošim vremenskim uslovima migranti i dalje pokušavaju doći do drugih evropskih zemalja.