Visoki američki diplomata rekao je danas da Vašington neće prihvatiti kraj godine kao rok koji je dala Sjeverna Koreja, da naprave ustupke oko prekinutih nuklearnih pregovora i pozvao je Pjongjang da se odmah vrati za pregovarački sto.

“Po ovom pitanju želim da budem potpuno jasan, SAD imaju cilj, a ne rok. Da se obratim direktno našim pandanima u Sjevernoj Koreji, vrijeme je da radimo naš posao.Hajde da to završimo. Mi smo ovde i vi znate kako da nas kontaktirate”, rekao je specijalni američki predstavnik za Sjevernu Koreju Stiven Bigan.

Sjeverna Koreja dala je rok do kraja godine da SAD predloži novi sporazum o denuklearizaciji koji bi uključio i značajno ublažavanje sankcija. Pjongjang je naveo da bi SAD mogle da očekuju “božićni poklon” ako ne ispune taj rok.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da neće ukinuti sankcije dok Sjeverna Koreja potpuno ne odustane od svog nuklearnog programa.

Visoki sjevernokorejski zvaničnici nedavno su rekli da je pitanje denuklearizacije već skinuto sa dnevog reda pregovora i prijetilii su da će ukinuti samonamentuti moratorijum na probe nuklearnih raketa i raketa dugog dometa.

Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je provela niz proba raketa kratkog dometa i drugog oružja.

Stručnjaci smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla da lansira raketu sa satelitom ili interkontinentalnu balističku raketu ako SAD ne ispune rok koji im je dat.