Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Heregovine Zoran Tegeltija rekao je danas, nakon susreta sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, da je na provjeru poslao imena devet ministara, koliko ih u Vijeću i ima.

“Sve političke opcije koje čine većinu dostavile su tačno onoliko kandidata koliko će biti ministara. Iz reda bošnjačkog naroda poslata su tri, isto iz hrvatskog naroda. Iz reda srpskog naroda su dva ministra”, kazao je Tegeltija.

On je dodao da je DNS bio ovlašten da predloži jednog kandidata iz reda ostalih.

“Došla su dva prijedloga. Sve što je bilo do mene je urađeno da DNS izađe sa jedinstvenim stavom. Organizovao sam sastanak da se DNS usaglasi. Do zadnjeg trenutka se nisu usaglasili, a mi nismo mogli dozvoliti da izgubimo podršku poslanika iz DNS-a Nenada Nešića, pa sam podržao njegov prijedlog”, opisao je Tegeltija kako je došlo do toga da umjesto kandidata Draška Aćimovića, kojeg je predložio čelnik DNS-a Marko Pavić, za poziciju ministra ljudskih prava bude prihvaćen kandidat Mlađen Božović.

Ukoliko Božović ne dobije podršku tamo gdje treba, onda on neće biti ministar, rekao je Tegeltija, dodajući da niko nikog neće uslovljavati, kada su u pitanju kandidati iz reda drugog naroda.

“Upoznao sam Komšića i Radončića sa situacijom oko medijskih natpisa o gospodinu Božoviću i imaćemo razgovore i sa drugim kandidatima. Gospodin Komšić je rekao da neće odlučivati o kandidatima drugog naroda”, naglasio je Tegeltija.

Potvrda novog Vijeća ministara BiH zavisi od SIPA-e i CIK-a, rekao je on, podsjetivši da je do sada došla potvrda za 11 osoba.

“Ukoliko SIPA za dan-dva završi, postoji šansa da taj posao bude okončan do 23. decembra”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je rekao da je iznenađen time koliko Fahrudin Radončić poznaje rad Ministarstva sigurnosti, kao i da je siguran da će unaprijediti rad tog resora, posebno u oblasti migracija.

Tegeltija je ovom prilikom izjavio kako će se sastati i sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.