Dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, koji je sredinom prošlog mjeseca usvojilo Predsjedništvo BiH, a na čijem sadržaju je javnost bezuspješno insistirala, pojavio se danas na Kolegiju Narodne skupštine Republike Srpske, a potom i na portalima.

O njemu, njegovom sadržaju raspravljat će se na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra na vanrednoj sjednici.

Sjednica je zakazana za 23. decembar u 17 sati, potvrđeno je nakon sjednice skupštinskog Kolegija.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je za ovu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske priložio Program reformi BiH, Godišnji nacionalni program 2019-2010. godina, sve odluke Predsjedništva BiH od 2001. do 2019. godine o saradnji sa NATO-om, Strategiju spoljne politike BiH od 2018. do 2023. godine i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović nakon sjednice Kolegijuma. Ipak, na insistiranje opozicije, dugoočekivani dokument danas im je predočen.

U PDP-u smatraju da zakazivanje posebne sjednice ovim povodom neće ništa promijeniti, jer je Program reformi već usvojen. Posebna sjednica trebalo je da se održi prije sjednice Predsjedništva BiH, smatraju u ovoj partiji, dok u SDS-u već vide kako Republika Srpska neće odlučivati o ulasku BiH u NATO, već će se o tome odlučivati na nivou BiH.

Slično mišljenje iznio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko koji je juče poručio da je Program reformi već usvojen i da se, kako je rekao, to u Narodnoj skupštini Republike Srpske može samo, kako je rekao, aminovati.

Neposredno prije objavljivanja dokumenta Program reformi BiH mladi SDS-a predali su u Predsjedništvo BiH peticiju građanske inicijative “Imam pravo da znam” sa oko 40.000 potpisanih koji su tražili javnost ovog dokumenta .

Na Programu reformi BiH, koji je danas dospio u javnost, očekivano biće mnogo reakcija.