Narodna skupština Republike Srpske noćas je, nakon niza incidenata, na posebnoj sjednici usvojila Zaključke u vezi s Informacijom o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH u novembru. I danas brojne reakcije na usvojene zaključke i incidente.

Sjednica je završena izjašnjavanjem o zaključcima klubova poslanika. Za zaključke su glasala 52 poslanika od prisutnih 55, protiv su bila tri, tako su usvojeni predloženi zaključci klubova poslanika i zaključena deveta posebna sjednica.

Sjednica je završena oko 30 minuta poslije ponoći.

Zaključci koji su usvojeni u NSRS

Incident između Lukača i Stanivukovića

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske udario je Draška Stanivukovia, poslanika PDP-a na posebnoj sjednici Narodne Skupštine RS nakon čega je prekinuto zasjedanje.

Nakon što mu je Stanivuković prišao za govornicu, Lukač je bacio papire na Stanivukovića, a zatim ga i udario. Jelena Trivić iz PDP-a stala je između Lukača i Stanivukovića.

U nastavku sjednice je Stanivukoviću izrečena mjera oduzimanja riječi, a osim toga opemene su izrečene Jeleni Trivić, poslaniku PDP-a i ministru Draganu Lukaču.

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS izjavio je da ovaj poslanički klub više neće prisustvovati posebnoj skupštinskoj sjednici jer ne mogu da rade u ovakvim okolnostima i jer se ne osjećaju sigurno. Nebojša Vukanović, poslanik SDS, koji je ostao na sjednici rekao je da ministar policije nema pravo nikome da prijeti, navodeći da je sjednica Narodne skupštine RS pretvorena u lakrdiju.

Sjednicu je napustio i Poslanički klub PDP-a.

“Lukač me je udario! Tražim vašu podršku da u petak u 18 časova svi izađemo u park Mladen Stojanović i jednom zauvijek zaustavimo nasilje u ovoj državi! Ostavka Lukača zbog svih nedjela koje je počinio. Nemam straha, nastavljamo dalje do kraja. Trebamo jedni druge”, napisao je Draško Stanivuković večeras na svom Facebook profilu.


Evo kako je to izgledalo prije gore navedenog incidenta.

Opozicija je u sjednicu ušla s tezom da je ona sada besmislena, okasnila i da je trebalo održati prije nego što je Predsjedništvo BiH usvojilo sporni dokument za koga tvrde da „BiH vodi u NATO“ i da u potpunosti iz odlučivanja isključuje institucije RS.

Međutim, iz vlasti su ranije odgovorili da to nije tačno i da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO i da se govori samo o saradnji sa Alijansom.

Posebna sjednica NSRS je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Osim njega, sjednici prisustvuje politički vrh RS, ali i pojedini predstavnici RS u instutucijama BiH. Planirano je da sjednica traje sve dok poslanici ne okončaju raspravu.

I prije nego što je sjednica zvanično počela, poslanik SDS-a Nebojša Vukanović je tražio povredu skupštinskog Poslovnika.

“Ovdje se radi o velikoj prevari. Podvaljen nam je dokument koji nije poslat u NATO. Hoćemo originalan dokument”, galamio je Vukanović, na šta mu je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izrekao opomenu.

Šef Kluba poslanika SDS Miladin Stanić takođe tvrdi da je „dokument podvaljen“.

Govoreći o Programu reformi, Dodik je rekao da se o tom dokumentu raspravljalo godinu dana. On je, uz zvižduke opozicije, naglasio da ni jedna vojna lokacija u RS nije prenesena na nivo BiH.

“NATO je 2018. pozvao BiH da dostavi svoj Godišnji akcioni plan za članstvo, čime bi se aktivirao MAP, dakle put za članstvo. To je bilo predmet spora. Na početku ove godine nakon izbora bio je predložen dokumet Komisije za NATO integracije. Ali, Program reformi BiH je dokumet koji prvi put uključuje stavove RS o vojnoj neutralnosti. Tri ključne riječi su: Ne prejudiicira se članstvo. Do sada su ključne riječi bile integracije u članstvo”, rekao je Dodik.

Poslanici opozicije neprestano onemogućavaju Dodika u obraćanju Narodnoj skupštini, vikanjem, zviždanjem, lupanjem. Ovakvo ponašanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske nezabilježeno je u istoriji republičkog parlamenta.

U jednom trenutku je premijer RS bio na granici da udari poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zastavicom NATO-a koje je Stanivuković nosao po skupštinskoj sali.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je protiv NATO integracija i da se važna opredjeljenja RS nalaze u Programu reformi BiH, te da ništa nije uradio na štetu RS.

“Ovim dokumentom smo uspjeli da prekinemo kontinuitet opredjeljenja BiH za NATO. Vratili smo RS u poziciju da je faktor odlučivanja i biće sve vidljivija. Prvi put srpski član Predsjedništva BiH traži ovakvu raspravu, a ne kao što je bio Mladen Ivanić i niko ne treba sumnjati da ću pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Demokratska rasprava u Narodnoj skupštini je dozvoljena, ali nije uništavanje imovine”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da će se o odluci o članstvu u NATO-u morati izjasniti Predsjedništvo i parlament BiH u kome RS u Predstavničkom domu ima devet poslanika, a u Domu naroda četiri delegata.

“Nijedna odluka koja nije u interesu RS neće proći. Odbijamo bilo kakvo tumačenje da je ovaj dokument ANP ili MAP. Predlažem da se Narodna skupština referiše prema ovom dokumentu onako kako piše, odnosno da ne može biti korišten za proces integracije u NATO”, rekao je Dodik.

On je naveo da dokument ne sadrži ni pitanje vezano za reformu policije i ne prelazi okvire onoga što je svojstveno zemljama koje su neutralne.

“Narodna skupština neka inicira da na nivou BiH bude sačinjen dokument koji će se odnositi na saradnju i sa drugim vojnim savezima. Time ćemo manifestovati pravo da sarađujemo sa regionalnim i globalnim savezima. Spreman sam da kažem da nastavljamo borbu za našu povećanu autonomiju, ukoliko BiH ne bude poštovala našu ustavnu poziciju. Faktor smo samom činjenicom da o ovom dokumentu raspravljamo u Skupštini i to je promjena u odnosu na 2014. godinu. Nećemo protiv Rusije, granicu na Drini i da peremo savjest NATO-a zbog onoga što su nam uradili. Neka opozicija ovo kaže ako smije”, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović po dva puta opomenuo je pojedine poslanike opozicije zbog narušavanja mira u Skupštini.