Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore da je Poslanički klub tog opozicionog saveza prihvatio poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da ne sprečavaju glasanje o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada za to dođe trenutak.

“Odustali smo od onog što smo planirali, na molbu mitropolita. Htjeli smo da ovdje napravimo bugarsku skupštinu . To je ona skupština koja ne može da se održi, a imali smo snage za to”, rekao je Mandić.

On je apelovao na poslanike da ne glasaju za to predloženo zakonsko rješenje.

“Ovaj zakon biće donesen vašim rukom, na vama će biti prokletstvo i grijeh. Desiće se mnoge ružne stvari i već bi se desile da nas mitropolit Amfilohije nije zamolio”, dodao je poslanik DF-a.

Nešto ranije, sveštenici i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske okupili su se ispred Skupštine Crne Gore kako bi zatražili povlačenje zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Oni su pred parlamentom pročitali proglas sa sabora upriličenog u subotu u Nikšiću, a nakon toga su održali liturgiju u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tom prilikom pozvao je crnogorsku vlast da, kako je rekao, ne donosi zakone koji rađaju bezakonje, mržnju i diobe u Crnoj Gori, poput Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti u skladu sa ustavom

U međuvremenu je Zakonodavni odbor podržao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, javila je Radio i televizija Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

On je kazao da se u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

“Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom,“ naglasio je potpredsjednik crnogorske Vlade.

Iz Srpske pravoslavne crkve ranije su istakli da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

SPC je sa ckrveno-narodnog sabora u Nikšiću, koji je održan u subotu, uputila proglas u kojem se traži bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije.

U proglasu je zatraženo i zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Mitropolija je tada tražila i da se donese zakon o restituciji i, kako su kazali, pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama.