Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zakazao je za četvrtak, 26. decembra, sjednicu Kolegija Skupštine na kojoj je planirano razmatranje samo jedne tačke dnevnog reda vezane za utvrđivanja datuma održavanja sjednice Skupštine u vezi prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

“Stranka demokratske akcije (SDA) dostavila je zahtjev uz 18 potpisa, međutim, bez detaljnog obrazloženja. Zatražio sam u petak da ga dostave, ali oni to do danas nisu učinili. Sazvao sam sjednicu Kolegija kako bismo utvrdili datum održavanja sjednice na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo”, rekao je Konaković.

Dodao je kako, bez obzira na nepotpunu proceduru, niko ne želi da stoji na putu demokratiji.

“Oni su pokazali 18 potpisa i time pokazali da procedura može biti započeta”, rekao je Konaković.

Naglasio je kako neće biti dozvoljeni nikakvi nezakoniti rokovi.

“Od dana dostavljanja Vladi Kantona Sarajevo dokumenta u kojem se od njih traži izjašnjenje, u roku mjesec dana bit će održana ta sjednica”, precizirao je Konaković.

On je najavio da će sutra Vladi Kantona Sarajevo dostaviti dokument na izjašnjenje, iako nije detaljno obrazložen.

“Svi članovi Vlade će sigurno imati dovoljno vremena da detaljno obrazlože sve ono što misle da su dobro uradili”, rekao je Konaković.

Također je naveo i kako se ne pokušava nikakvim “akrobacijama” spašavati eventualna volja.

“Pred nama je period u kojem treba da se, na toj eventualnoj sjednici, potvrdi da li ima 18 ruku za izglasavanje nepovjerenja”, rekao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.