U Banjaluci su večeras istovremeno održana dva protestna skupa. U parku “Mladen Stojanović” opozicija je organizovala okupljanje građana zbog, kako je navedeno, nasilja i lažnih dokumenata. Na istom mjestu predstavnici više udruženja ratnih veterana upriličili su skup najavljen kao znak podrške institucijama Republike Srpske.

Opozicija je večeras zatražila da se utvrdi ko je, kako su naveli, proslijedio u Narodnu skupštinu „lažni“ Program reformi, kao i smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Protesti su organizovani zbog incidenta u Narodnoj skupštini RS, kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički napao poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.

“Lažni dokument i fizičko nasilje je unišavanje Narodne skupštine i institucija RS i to im nećemo dozvoliti “, rekla je poslanica PDP-a Jelena Trivić i dodala da je izdaja naroda RS to što je u Narodnu skupštinu, 23. decembra, “dostavljen lažni dokument, a ne Program reformi”.

Za sve je okrivila člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ali šta da očekujete od čovjeka koji godinama laže svoj narod, on je poslao taj dokument, bez popisa, bez ovjere”, ustvrdila je Trivić.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković je rekao da će se mirno i dostojanstveno boriti te da je ovo njihovo četvrto okupljanje u parku.

Stanivuković tvrdi da je Dodik uzurpirao policiju i sve drugo u Republici Srpskoj. Podsjetio je šta se sve dešavalo u proteklih godinu dana, od slučaja „Dragičević“, ubistva Slaviše Krunića… te naveo da je neophodno mijenjati stanje, ako se ne želi takva i naredna godina.

Kazao je i da je dobio tužbu porodice Dodik, koga je optužio da je „izdajnik“ te da „više neće moći da nas vodi“.

Veterani zatražili ‘očuvanje RS’

Na skupu pod nazivom “Za Republiku Srpsku”, koji je održan u isto vrijeme kada i opoziciono okupljanje u banjalučkom parku, data je podrška očuvanju institucija RS, te, kako je rečeno, posebno policije.

To okupljanje je, kako je rečeno, iniciralo više udruženja veterana proteklog rata, s ciljem, kako su naveli, podrške legitimno izabranim predstavnicima vlasti RS, a podržali su ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

Veterani su istakli da je cilj posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, „rušenje RS, reforma policije i formiranje policije BiH“, a najavili su da će „svojim životima braniti policiju RS“.

Okupljenim su se obratili predsjednici udruženja „Čast otadžbine“ Branislav Okuka, Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvjetinović, bivši oficiri nekadašnje Vojske RS-a.

Ovom skupu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, predstavanici vladajuće koalicije, te brojnih boračkih udruženja proisteklih iz proteklog rata.

Skupove je osiguravao veliki broj policajaca, s obzirom da su lokacije na kojima se održavaju udaljene tek nekoliko metara.

Stanivuković protiv Lukača podnio Krivičnu prijavu

Stanivuković je danas podnio krivičnu prijavu protiv Dragana Lukača zbog fizičkog napada na posebnoj sjednici parlamenta održanoj 23.decembra na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

Stanivuković je kazao da je krivičnu prijavu protiv ministra Dragana Lukača podnio zbog nanošenja tjelesnih povreda i ugrožavanjа sigurnosti. Udarac su, rekao je, svi građani vidjeli. Stanivuković je rekao i da je bio u hitnoj pomoći jer mu je od udarca unutrašnji dio usne prokrvario. Dežurni doktor je, navodi Stanivuković, o svemu obavijestio policiju.

Draško Stanivuković krivična prijava
Foto. Ljubiša Davidović/BHRT

Podsjećamo, na sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj Programu reformi BiH došlo je do incidenta u kojem su učestvovali Stanivuković i Lukač. Lukač je bio iznerviran jer je Stanivuković u Skupštinu unio NATO zastavice. Pozvao je Stanivukovića da mu priđe, što je ovaj i uradio. Lukač je tada bacio papiriće prema njemu i odgurnuo ga. Veći incident spriječili su ostali poslanici, ministri, te obezbjeđenje Narodne skupštine.

Osim Tužilaštvu, Stanivuković će slučaj prijaviti Ombudsmanu za ljudska prava i Etičkom odboru NS RS, a, pored Lukača, Stanivuković će prijaviti i Milorada Dodika, člana predsjedništva BiH. Dodao je kako za sve navode iz prijave postoje jasni i nedvosmisleni dokazi.

SDS: Upućena inicijativa za smjenu Lukača

Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je jutros inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača.

Inicijativa je upućena zbog, kako navode, njegovog nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg skupštinskog zasjedanja, saopšteno je iz SDS-a.

Klub poslanika SDS-a inicijativu je uputio predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

Iz SDS-a navode da je Klub, u želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti, pozvao na smjenu ovog ministra zato što je on svojim postupkom na sjednici Narodne skupštine sve to doveo u pitanje.