Poslanici Skupštine Crne Gore završili su večeras raspravu o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, a nadležni odbori razmatraju amandmane koje je predao Demokratski front (DF).

Nadležni Odbor i Kolegijum počeli su oko 20.00 časova da razmatraju amandmane.

Na sjednici Skupštine rečeno je da je samo DF predložio oko 100 amandmana koje treba da razmatraju skupštinski odbori i Vlada Crne Gore kao predlagač zakona.

Poslanici DF-a su ponovili ranije izrečene stavove da će, ukoliko ne budu usvojeni amandmani, “nastupiti haos”.

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je poslanicima DF-a da nije fer i u duhu demokratije da, saopštavajući amandmane, prijete ako oni ne budu usvojeni.

Blokada puteva u Budvi, Herceg Novom, Beranama…

Više puteva na sjeveru Crne Gore, kao i magistralni put u Zelenici i kružni tok u Budvi, blokirani su u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Policija je uklonila blokade na četiri lokacije, prilikom čega je privedeno više osoba, nezvanično je saopšteno Portalu RTCG.

Policija je odblokirala put u Zeti, gdje je došlo napada kamenicama na policajce, a uklonili su blokade i na Nikšićkom putu, Zlatici i na Stologlavu-Spuž. Nezvanično je saopšteno da je “pauk” vozilo uklonilo automobile koji su bili u blokadi, prenosi RTCG.

Nekoliko stotina građana od 11 sati drži u blokadi magistralni put Berane-Bijelo Polje. Antena M javlja da su vjernici SPC iz Pljevalja blokirali i most na Đurđevića Tari, kao i da je na lice mjesta stigla policija.

Okupljeni u mjestu Rakonje gdje počinje bjelopoljska zaobilaznica, kako je saopšteno, propuštaju samo vozila hitne pomoći. Takođe su blokirane i Ribarevine, na putu ka Beranama.

Jedan od učesnika blokade Goran Spanjević je poručio da zakon treba da se razmatra godinu dana u Skupštini, pa tek onda da se donese, a ne preko jedne noći.

On je istakao da “brane svoju vjeru i crkvu, kao i da pozdravljaju sve u policiji, protiv koje nemaju ništa”.

Kilometarske kolone automobila formirale su se iz četiri pravca. Čelnici Centra bezbjednosti iz Berana razgovaraju sa građanima kako bi oni uklonili blokadu.

Mediji prenose i da je blokiran put Plužine-Nikšić, kod manastira Piva, kao i kružni tok u gradu.

Usvajanju zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica protive se Srpska pravoslavna crkva (SPC) i dio crnogorske opozicije.

Zakonodavni Odbor Skupštine Crne Gore je u utorak, 24. decembra, ocijenio da je prijedlog ovog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.