Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica na sjednicu tokom koje je zabilježen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta /DF/.

Zakon, kojem se protive Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i dio crnogorske opozicije, usvojen noćas glasovima 45 poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije. Predstavnici ostalih opozicionih partija nisu prisustvovali glasanju.

Odbijeni su svi amandmani koje je na Prijedlog zakona podnio DF, nakon čega je došlo indenata – u plenarnoj sali aktivirana je naprava slična petardi, a zabilježen je i pokušaj fizičkog obračuna.

Mediji prenose da je policija nakon toga uhapsila 22 lica – 18 poslanika DF-a i još četiri lica, te je nakon toga nastvljena sjednica Skupštine.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović izrekao je mjeru udaljenja poslanicima DF-a, što znači da u narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sjednicama parlamenta.

Nedugo poslije hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbjednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika.

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je građane koji su se okupili u blizni parlamenta protiveći se usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti da se raziđu, i poručio da će, ukoliko to ne učine, država uraditi sve da obezbijedi normalne uslove, a takođe je osudio incident koji su izazvali poslanici DF-a, navodeći da je riječ o neprimjerenom činu.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o praničnom postupku.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u skupštinskoj raspravi da predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti nema skrivenu agendu, ni zlokobnu misiju prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Marković je u vezi zakona razgovarao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je rekao da se nada da će Vlada prihvatiti da se o spornom zakonu raspravlja i glasa poslije praznika i da u dijalogu sa Crkvom bude usvojen zakon koji će donijeti mir i sreću, napredak Crne Gore.

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.