Nova skupštinska većina u Kantonu Sarajevo u kojoj su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), prekinula je hitnu sjednicu zbog nedolaska ovlaštenih predlagača zakona Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer KS-a Edin Forto trebao bi do kraja godine sazvati novu sjednicu Skupštine KS. Ako do toga ne dođe, naredna sjednica će biti održana 8. januara.

Osamnaest zastupnika Skupštine KS izabralo je novog predsjedavajućeg, Mirzu Čelika na hitnoj sjednici koju je sazvala dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić ,a na zahtjev nove skupštinske većine.

Žele da kanton ide naprijed,da uvedu pravnu sogurnost građana KS na način da se usvoji Prijedlog budžeta.

“Ne bježe od odluke Ustavnog suda,sve odluke će ispoštovati u cjelosti bez obrazloženja.Osamnaest zastupnika je legitimno i dovoljno za donošenje bilo kojeg propisa.Pozivaju premijera i Vladu da se odazovu sastanku,kako bi se dogovorile konkretne mjere za otvaranje sedme sjednice”, izjavio je Mirza Čelik.

Za dopredsjedavajuće izabrani su: Smiljana Viteškić, Vibor Handžić i Danijela Krstić.

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik kazao je da su uputili poziv za održavanje sjednice svim relevantnim službama kako bi razmatrali te tačke.

Slupština KS pres
Foto: Arijana Misimović/BHRT

Zastupnici su usvojili dnevni red na kojem su izmjene budžeta za 2019. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2019., Prijedlog budžeta za 2020. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik kazao je da su uputili poziv za održavanje sjednice svim relevantnim službama kako bi razmatrali te tačke.

Hitnu sjednicu utvrđuje samo Kolegij Skupštine KS,istaknuto na je na press konferenciji Skupštine KS.

Kolegij Skupštine KS će protiv Viteškić podnijeti krivičnu prijavu radi zloupotrebe položaja.

“Danas SDA sa SBB i DF-om demonstrira najgori udar na sistem. Skup umjesto sjednice koje je sazvala Smiljana,sjednice nema,ona će biti 8.januara za kada je i zakazano privremeno finansiranje,odluke koje se danas donesu su pravno ništavne, izjavio je Konaković.

Skupština KS press
Foto: Arijana Misimović/BHRT

Šef Kluba SDA Mahir Dević kazao je da je premijer KS-a Edin Forto neodgovoran zbog nedolaska na sjednicu te je zatražio njegovu ostavku.

Sjednici ne prisustvuju zastupnici iz Naroda i pravde, Naše stranke (NS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koji tvrde da sjednica nije legalna, te da će donesene odluke biti ništavne.