Belgijski sud donio je odluku da suspenduje izdavanje potjernice i postupak izručenja bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdemona, na osnovu njegovog političkog imuniteta kao poslanika u Evropskom parlamentu.

Suspendovana je i potjernica za Antonijem Kominom, još jednim političarem koji je zagovarao nezavisnost Katalonije.

“Belgijski sudija priznao je naš imunitet i odlučio da suspenduje izdavanje potjernice i naloga za izručenje”, napisao je Puđdemon na “Tviteru”.

Puđdemonov advokat Simon Bekert izjavio je za njemačku agenciju DPA da je sudija donio odluku da se povuku svi uslovi za oslobađanje njegovog klijenta.

“Sudija je odlučio da se pravni postupci u vezi sa izručenjem Puđdemona i Komina ne mogu nastaviti sve dok Evropski parlament ne povuče njihov imunitet”, rekao je Bekert.

Španske vlasti optužile su Puđdemona i Komina za pobunu, zbog njihove uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godine, koji je u Španiji proglašen protivzakonitim.

Puđdemon je, zajedno sa još nekim političarima koji su protjerani zbog zagovaranja nezavisnosti Katalonije, u maju prošle godine izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

Evropski sud pravde donio je odluku prošlog mjeseca da katalonski političari, kao članovi Evropskog parlamenta, imaju pravo na imunitet od krivičnog gonjenja, koji im može biti ukinut na zahtjev Španije, ali samo uz odobrenje drugih evropskih poslanika, piše “Dojče vele”.

Puđdemonu i Kominu do sada nije bilo dozvoljeno da učestvuju na sjednici Evropskog parlamenta, ali ostaje da se vidi da li će se to promijeniti nakon odluke suda.