U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči sutrašnjih predsjednički izbora koji se ocjenjuju jednim od najneizvjesnijih do sad, s obzirom na malu razliku među kandidatima desnog i lijevog centra.

Oko 3,9 miliona birača odlučivaće o tome hoće li će ih još pet godina voditi aktuelna predsjednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ili će povjerenje pokloniti kandidatu lijevog centra, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema najnovijoj anketi Ipsos, koju je sinoć objavila Nova TV, Milanović je u blagoj prednosti i vodi s 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug izbora biće održan sutra, pošto u prvom krugu 22. decembra nijedan od ukupno 11 kandidata nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova građana izašlih na birališta.

U prvom krugu izbora Milanović je pobijedio s 29,55 odsto glasova, a Grabar-Kitarović je bila druga sa 26,65 odsto. Na birališta je izašlo 51, 20 odsto birača.

Sutra će birališta u zemlji i inostranstvu biti otvorena od 7 do 19 časova, kada se završava i izborna tišina. Tada se očekuju i prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će, kao i u prvom krugu, već od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora.

Prethodno će tokom dana dva puta biti objavljeni podaci o izlaznosti na birališta.

Pravo glasa na nedjeljnim šestim po redu predsjedničkim izborima ima oko 3,9 miliona birača i oni će birati novog predsjednika čiji mandat traje pet godina. S prebivalištem u Hrvatskoj je oko 3,7 miliona birača, a aktivno registrovanih za glasanje u inostranstvu oko 177.000, najviše u BiH, njih 93.000.

U Srbiji je nešto manje od 30.000 birača, a u Njemačkoj oko 29.000. U inostranstvu će se glasati na 124 biračka mesta u 47 država, najviše u BiH – 44. U Njemačkoj će biti otvoreno 17 mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom zemlje, a u Srbiji dva – u Beogradu i Subotici.

U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za glasanje van mjesta prebivališta.

Posljednji predsjednički izbori održani su 28. decembra 2014., odnosno drugi krug 11. januara 2015. godine.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zvanično je stupila na funkciju 19. februara 2015. Ona je tada, kao kandidatkinja HDZ-a na izborima, s malom razlikom u broju glasova pobijedila kandidata koalicije lijevog centra, dotadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobjedu.