Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, u suradnji s Galerijom Gorica -Livno i obitelji Nevjestić večeras u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru organizira izložbu “Hommage Virgiliju Nevjestiću”.

Mostarskoj publici će izložbom Virgilija Nevjestića biti predstavljen dio ostavštine jednog od najistaknutijih grafičara XX. stoljeća s ovih prostora, priopćili su organizatori.

Nevjestić je bio grafičar, slikar i pjesnik, a rođen je 1935. godine u selu Kolo pored Tomislavgrada kao osmo dijete u siromašnoj obitelji. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (pedagoški odjel) diplomirao je 1963. godine.

Nakon prve samostalne izložbe u pariškoj galeriji La Hune 1972. godine proglašen je najboljim grafičarom Pariza. Iste godine nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond, svojevrstan dnevnik koji sadrži po jednu grafiku za svaki dan protekle godine. Vrhunac karijere ostvario je 1982. godine, kada je postao prvim hrvatskim slikarom koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur).

Na poziv Muzeja La Fontaine, u povodu 366. obljetnice rođenja La Fontainea, 1987. godine samostalno je izlagao bibliografsko izdanje Fables de Jean de LaFontaine u galeriji La Chancellerie, a iste godine utemeljio je L’académieVirgile na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora.

U listopadu 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Potkraj 1998. godine priređena mu je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori. Tom prigodom tiskana je i velika monografija autorice Biserke Rauter Plančić.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Iako je taj grad odabrao kao mjesto življenja, prema njegovoj želji, cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu. Godine 2011. Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnim izložbenim postavom koji predstavlja hommage tom velikom umjetniku.