Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas obilježava 483. obljetnicu kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada, te je tim povodom održana svečanost kojoj su nazočili visoki dužnosnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Na akademiji su njenim nekadašnjim učenicima dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove.

1537. godine Gazi Husrev-beg utemeljio je Medresu koja je do danas iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u historiji odigrale značajnu ulogu u razvoju Bosne i Hercegovine, a taj zadatak ispunjava i danas.

Upravo zbog visokih moralnih vrijednosti i doprinosa radu gazi Husrev Begove medrese nagrađeni su i nekadašnji učenici ove obrazovne ustanove, a danas ugledni članovi društva.

Gazi Husrev-begova ili majka svih medresa, kako je njeni učenici odmilja zovu, osnovana je na današnji dan prije 483. godine. Njen osnivač je prilikom potpisivanja vakufname izrazio želju da Bosna postane mjesto u kojem će učeni ljudi znanjem graditi budućnost zemlje za koju ga je vezalo porijeklo roditelja.