Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je posjetio Bratunac i Srebrenicu, gdje je u Memorijalnom centru Veljaci i Memorijalnom centru Potočari odao počast žrtvama genocida.

Poručio je tom prilikom da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH te da je grupa poslanika u tadašnjoj skupštini Republike BiH iz reda srpskog naroda, suprotno BiH i međunarodnom pravu, donijela deklaraciju, obilježila dio teritorije BiH i jasno kazala da svi oni koji ne slijede tu politiku nisu dobodošli na tom dijelu BiH.

Džaferović je istakao da je danas prije svega došao u Srebrenicu i Bratunac kako bi odao počast nedužnim žrtvama genocida, koji je započeo upravo 9. januara 1992. godine.

“Deveti januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Ustavni sud BiH je jasno kazao da je to protivustavno i da to ne može biti taj dan. Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura Republike Srpske, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine”, poručio je Džaferović.

Srebrenica: Deklaracija za jedinstvo na predstojećim izborima

U Srebrenici je danas održana tribina o temi “Budućnost Srebrenice” na kojoj je potpisana deklaracija kojom se probosanske stranke obavezuju na ujedinjenje na predstojećim lokalnim izborima u toj općini.

Cilj je da njihovim zajedničkim djelovanjem, Srebrenica na lokalnim izborima, kako je rečeno, dobije načelnika koji neće negirati genocid.

Foto: Adem Mehmedovic – Anadolu Agency

“Želimo da sa Srebreničanima podijelimo ove sudbonosne dane i pošaljemo jasnu poruku da ova grupa ljudi ovdje koja se vratila u Srebrenicu, ne može sama iznijeti teret borbe protiv sistema entiteta RS. Svi se moramo uključiti i dati svoj doprinos kako bismo 2020. godine vratili Srebrenicu probosanskoj politici, odnosno politici koja neće negirati genocid”, rekao je predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Alija Tabaković, koji je organizator ovog skupa.

On je najavio da će naredne sedmice početi realizacija projekta pripreme za naredne izbore.

Tribini su, između ostalih, prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i zamjenik načelnik Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.