Britanski glumac Jeremy Irons predsjedavat će žirijem Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatijeg kao Berlinale, koji će biti održan od 20. februara do 1. marta.

Ostali članovi žirija nisu imenovani.

U saopćenju organizatora se navodi da je Irons rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo što će predsjedavati žirijem Berlinskog filmskog festivala.

Ironsova filmska i pozorišna karijera počela je u ’70-tih godina prošlog stoljeća. Dobio je Oscara 1991. za ulogu u filmu “Preokret sudbine” i imao zapažene uloge u filmovima poput “Žena francuskog poručnika” i “Misija”, kao i u televizijskoj miniseriji “Brideshead Revisited”.

“Svojim osebujnim stilom, Jeremy Irons otjelovio je neke od mitskih likova koji su me pratili kroz moje putovanje svijetom filma i upoznao me sa složenošću ljudskih bića”, rekao je umjetnički direktor Festivala Carlo Chatrian.

Ovogodišnji festival prvi je pod čelništvom Chatriana, koji je ranije predvodio Locarno film festival, te izvršne direktorice Mariette Rissenbeek. Njih dvoje naslijedili su Dietera Kosslicka, koji je predvodio tu filmsku smotru 18 godina.